Revista presei internaționale: Mizele Summitului NATO, operațiunile Wagner în Africa și noi detalii despre „azilurile groazei” din România
Mizele Summitului NATO, operațiunile lui Prigojin în Africa și noi detalii despre „azilurile groazei” sunt câteva dintre subiectele de top reflectate în presa internațională, consultată de Mariana Colun.
În marja summitului NATO care începe azi la Vilnius toată atenția presei internaționale este îndreptată spre eveniment și eventualele decizii importante care ar putea fi anunțate în cadrul acestuia.
„Sarcina principală a acestui summit NATO este de a arăta unitatea și solidaritatea alianței în sprijinul Ucrainei”, menționează The New York Times. „Rusia crede că poate să oprească sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Principala sarcină a acestui summit este să îi spună tranșant președintelui Vladimir Putin: „Asta nu se va întâmpla””, subliniază comentatorii cotidianului new-yorkez.
Analiștii care se pronunță pentru accelerarea aderării Ucrainei la NATO, citați de Washington Post, susțin că lecția pe care țările NATO ar fi trebuit să o însușească încă în 2008 este că Occidentul nu trebuie să se mai teamă să „trezească ursul”, deoarece agresiunea lui Putin în Ucraina a început în absența unui proces de aderare la NATO.
DW analizează ce vor oferi țările membre ale Alianței Kievului și ce rol va juca Berlinul în luarea acestor decizii.
În context, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut guvernului german „să nu repete greșelile” făcute de cancelarul Angela Merkel în 2008, când s-a pronunțat fără echivoc împotriva integrării Ucrainei în NATO. Într-un interviu acordat companiei germane de televiziune ARD, Kuleba a subliniat că rezultatul deciziei anunțate la summitul NATO de la București din 2008 „a fost comportamentul și mai agresiv al Rusiei”.
Bloomberg anunță că președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, va participa la summitul NATO de la Vilnius. În contextul în care liderul de la Kiev a declarat o zi mai devreme că nu va participa la reuniune dacă țara sa nu va primi promisiuni ferme în favoarea aderării, luni, sursele Bloomberg au declarat că Zelensky a decis să participe totuși la eveniment pentru a obține sprijinul participanților la întâlnire în problema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică.
Tot în marja summitului de la Vilnius, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar fi de acord să accepte Suedia în NATO, scrie BBC. Potrivit secretarului general al blocului militar, la întâlnirea pe care a avut-o luni cu Erdogan, liderul de la Ankara a fost de acord să înainteze parlamentului spre ratificare protocolul privind admiterea Suediei la NATO.
Mai devreme în cursul zilei de luni, președintele Turciei a anunțat, pe neașteptate, că nu va aproba candidatura țării scandinave până când Uniunea Europeană nu va dezgheța negocierile privind aderarea Turciei la UE. Comisia Europeană s-a grăbit să risipească ideea că aderarea la UE și aderarea la NATO sunt oarecum împletite, insistând că cele două procese sunt „separate” și au loc „în paralel”, notează Euronews.
Ne îndepărtăm de contextul summitului de la Vilnius și ne îndreptăm atenția spre Rusia. Kremlinul a decis să lase în gestiunea lui Prigojin unele dintre operațiunile din Africa, scrie Bloomberg, citând două surse familiarizate cu situația. Decizia ar fi fost consultată cu Vladimir Putin.
În România jurnaliștii de la Buletin de București și cei de la Centrul de Investigații Media publică o nouă anchetă, în care arată că toate autoritățile responsabile, inclusiv primarul Pandele, știau ce se întâmplă în așa-numitele aziluri de exterminare. Potrivit investigației jurnalistice, „Primăria Voluntari, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului și alte câteva instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov”.