BNS: Inflația anuală în luna iunie a scăzut cu peste 3 puncte procentuale în comparație cu luna mai
Inflația anuală în luna iunie a fost de 13,2%, cu peste 3 puncte procentuale mai mică, în comparație cu luna mai, anunță Biroul Național de Statistică, fiind în continuă scădere, începând cu luna noiembrie 2022. Totodată, inflația medie anuală a ajuns la cea prognozată de Banca Națională a Moldovei pentru 2023.
Datele Biroului Național de Statistică relevă că inflația anuală în luna iunie s-a micșorat cu peste 3 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna mai. Astfel, la produsele alimentare prețurile au crescut cu 13%, la mărfurile nealimentare cu 5,9%, iar la serviciile prestate populației – cu 25 la sută.
Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele cu aproximativ 7 la sută. Totodată, în iunie față de luna mai au fost înregistrate scăderi semnificative a prețurilor medii de consum la legume – cu 11,7%, ouă de găină – cu 4% și la ulei vegetal – cu unu la sută. De asemenea, s-a ieftinit zahărul și produsele lactate.
Diminuări mai accentuate a tarifelor la serviciile prestate populației în luna iunie în comparație cu luna mai au fost înregistrate la furnizarea gazelor naturale – cu aproximativ 30 la sută. Concomitent, s-au majorat prețurile la serviciile de alimentație publică- cu 1,7%.
Amintim că, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a precizat că pentru anul 2023 rata inflației prognozată de instituție este de 13,7%, iar pentru anul viitor de 5,5 la sută. Cea mai mare inflație a fost în luna octombrie 2022, când s-a ajuns la 34,6%, după care s-a înregistrat un trend descendent. La sfârșitul anului trecut, inflația a coborât până la 30,2 la sută, fiind cea mai mare din anul 1999. Experții și autoritățile susțin că rata inflației a fost determinată îndeosebi de evoluțiile post-pandemice pe piețele internaționale, din a doua jumătate a anului 2021, dar și de războiul din Ucraina, care a dus inclusiv la scumpirea resurselor energetice.