Sondaj: Aproape 60% dintre respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Aproape 60% dintre respondenții unui sondaj realizat de compania CBS-AXA susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar alți 31,5% nu sunt de acord cu această opțiune. Potrivit studiului „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, la un eventual referendum cu privire la aderarea la UE, 55,4% ar vota pentru, iar 30,6% – împotrivă.
Vicedirectorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, a precizat că referendumurile organizate anterior în Republica Moldova, nu s-au bucurat de o participare masivă. Astfel, rata celor care au spus că nu vor participa la un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană este una mica.
„Doar 4,7 la sută au menționat că nu ar participa, ceea ce este important, ținând cont că din păcate referendumurile organizate anterior în Republica Moldova la nivel național nu s-au bucurat de o participare foarte mare. Este important, când este vorba de referendumuri, să ne uităm și la rata celor care ar dori să participe sau nu ar dori să participe, în acest caz vedem că este o rată destul de mică. Sub 9 la sută din respondenți au menționat că nu știu dacă ar participa sau încă nu s-au decis”, a declarat Mihai Mogîldea.
La întrebarea: „Cât de pregătită este astăzi Republica Moldova pentru a adera la UE?”, cei mai mulți – 33,7% au considerat că nu este „deloc pregătită”, 12,2% au susținut că este destul de pregătită, iar 2,1% au afirmat că este foarte pregătită.
Printre beneficiile aderării la UE, participanții la sondaj au menționat eradicarea corupției, menținerea păcii și siguranței, dar și libertatea de a studia/lucra oriunde în statele europene, precum și stabilitatea/prosperitatea economică. De asemenea, aceștia cred că, după aderare, statul va avea servicii medicale mai bune, justiție, ordine și dreptate, investiții și educație mai bună etc.
Sociologul Vasile Cantarji a menționat că acesta este un prim sondaj de o asemenea complexitate dedicat practic în exclusivitate tematicii integrării europene. Studiul a fost realizată pe un eșantion de 1 120 de persoane, cu o eroare maximă de ±3%.