Podul transfrontalier Cosăuți–Yampil urmează să fie dată în exploatare în anul 2025. Guvernul a ratificat acordul de construcție
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil, semnat la Kiev luna trecută. Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți.
Construcția urmează să fie dată în exploatare în anul 2025, a precizat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.
„Ne propunem astfel construcția unui pod rutier transfrontalier, care să interconecteze infrastructurile și să permită cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistrului să circule mai liber, dar și mai sigur. Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene TEN-T. Ori, recent, la propunere Republicii Moldova, Comisia Europeană a acceptat includerea sectorului de drumuri 14.3 în rețeaua transi-Europeană TEN-T, ceea ce va susține necesităților cetățenilor pentru mobilitate, va facilita comerțul, piața internă și cea internațională și va evidenția și mai mult rolul Republicii Moldova în calitate de nod între Uniunea Europeană și țările vecine”, a declarat Lilia Dabija.
Potrivit acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea proiectului tehnic al podului, inclusiv construcția acestuia și a infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul statului nostru.
Amintim că, în luna februarie anul trecut, Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat semnarea Acordului, tot atunci fiind demarate și lucrările de construcție. Acestea urmau să fie finisate în termen de doi ani, însă au fost stopate din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Astfel, acordul dintre Republica Moldova și Ucraina a fost semnat abia luna trecută, la Kiev.
Precizăm că, pentru prima dată, acest proiect de infrastructură a fost discutat în ianuarie 2021, atunci când președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Kiev.