Parlamentul European cere Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023
Parlamentul European a votat o rezoluție extrem de dură împotriva Austriei pentru refuzul de a acorda României și Bulgariei dreptul de a intra în zona Schengen. Documentul cere trimiterea în judecată a Austriei pentru ceea ce numește ”discriminarea românilor” și pentru pierderile financiare masive cauzate celor două țări.
Rezoluția, adoptată cu 526 de voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri, nu are putere juridică, dar reprezintă un semnal politic și arată că respingerea aderării României la Schengen este ”discriminatorie”, solicitând Comisiei Europene să acționeze Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE.
Mai mult, Rezoluția arată că veto-ul Austriei din decembrie 2022 a creat un sentiment antieuropean și a produs daune majore atât economiei din România , cât și celei din Bulgaria, dar și climei, dat fiind poluarea masivă de la granițele unde milioane de mașini așteaptă ore în șir controalele.
Deputații europeni mai solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen până la sfârșitul anului 2023. Amintim că, Parlamentul European a adoptat alte patru rezoluții prin care a cerut aderarea României și Bulgariei la Schengen. Și de astă dată, Rezoluția arată că cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen, se arată în text, notează G4media.ro
Amintim că, în prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de liberă circulație Schengen, care include, de asemenea, statele non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent printr-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere din 14 decembrie 2022.