Începe festivalul „Te salut, Chișinău!”. Ce activități cultural-artistice îi așteaptă pe vizitatori
Astăzi începe cea de-a treia ediție a festivalului „Te salut, Chișinău!”, consacrată aniversării a 587-a de la prima atestare documentară a orașului.
Astfel, chișinăuienii și oaspeții capitalei sunt invitați să participe la diverse activități culturale, care au loc în centrul capitalei și în sectoare:
Ora 12:00/14:00/16:00 - Excursie cu Troleibuzul Turistic. Punct de îmbarcare: Porțile Sfinte (Arcul de Triumf).
Ora 15:00 - Salonul municipal de Artă Plastică contemporană în cadrul Festivalului „Te salut, Chișinău!”, ediția a III-a, locul desfășurării - Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”.
Ora 16:00-20:00 - Târgul meșterilor populari (strada pietonală Eugen Doga).
Ora 18:00-18:40 - Tablou Folcloric „Hora Chișinăului”, Parada portului popular.
În alai: Primarul general, Viceprimarii, Reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău, colective artistice din subordinea Direcției Cultură / Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”;
Preturile de sector - În alai: Reprezentații preturilor de sector, împreună cu colective artistice ale centrelor de creație din subordinea Preturilor de sector / Ansamblul etnofolcloric „Romanița”, Ansamblul etnofolcloric „Moștenitorii” etc.
Compoziție muzical-coregrafică „Hora Chișinăului” (perimetrul PMAN) Maria Iliuț & „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea & „Plăieșii”.
Ora 18:40 -19:00 - Tablou de sărbătoare „Te salut, Chișinău!”. Deplasarea alaiului de sărbătoare din PMAN spre pietonala Eugen Doga și inaugurarea festivalului.
Ora 19:00-22:00 - Caleidoscop folcloric „În oraș la Chișinău”, Scena Mare, strada pietonală Eugen Doga.
Recital cu Orchestra municipală de muzică populară condusă de Frații Advahov și interpreții Zinaida Julea, Fuego, Gabriel Nebunu, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”;
Existență folclorică: Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”;
Colective artistice ale centrelor de creație din subordinea preturilor de sector.
De asemenea, de rând cu programul cultural-artistic, vor fi organizate un șir de activități de promovare a meșteșugurilor și artizanatului.
Astfel, pe strada pietonală Eugen Doga, în perimetrul străzii Columna și străzii Alexandru cel Bun, va fi amplasat Târgul de vânzare a articolelor meșteșugărești și de artizanat.
Totodată, vor fi organizate activități de comerț cu produse alimentare: dulciuri și prăjituri fără cremă, cofetărie, plăcinte, produse street food, bucate la grătar, băuturi răcoritoare și fierbinți, inclusiv vin, bere, pop-corn, vată de zahăr, înghețată. Comercianții vor fi amplasați pe strada Columna, în perimetrul străzii Alexandr Pușkin, strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și pe aleea Grigore Vieru, în preajma atracției turistice „Arborele Solar” (produsele alimentare pentru copii).
În aceeași perioadă, potrivit Primăriei Chișinău, serviciile municipale de profil vor organiza activități culturale și de agrement pentru copii.