Raport FAO: În curând, Uniunea Europeană va deveni cel mai mare producător de grâu din lume
În curând, Uniunea Europeană va deveni cel mai mare producător de grâu din lume, asta în ciuda faptului că pe plan global și în Europa suprafața cultivată cu cereale ar urma să scadă, potrivit celui mai recent raport privind perspectivele agriculturii în perioada 2023-2032 publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Potrivit raportului FAO, Uniunea Europeană ar putea să devina cel mai mare producător de grâu din lume până în anul 2032, depășind China, unde va fi redusă suprafața cultivată, în urma declinului populației.
Acest lucru se explică prin faptul că cererea de cereale ar urma să încetinească în următorul deceniu, comparativ cu cel precedent, din cauza cererii scăzute pentru furaje și biocombustibili.
Astfel, în Europa Occidentală, cererea de cereale va stagna sau chiar se va diminua, în efect al creșterii reduse a populației și a schimbării preferințelor consumatorilor. De asemenea, tot aici, se preconizează o scădere a suprafețelor cultivate cu cereale, în condițiile în care orice dezvoltare a producției este reglementată prin politicile privind sustenabilitatea mediului. În plus, ar urma să scadă și suprafețele folosite pentru fructe, legume și alte culturi.
Uniunea Europeană, al doilea exportator de grâu din lume, va fi responsabilă pentru 17% din comerțul global în 2032, deși exporturile ar putea fi sub volumele record din 2019 și 2022. Blocul comunitar își va menține cota de piață chiar dacă în regiunea Mării Negre creșterea va fi limitată, se mai arată în raport.
Ponderea exporturilor principalilor cinci exportatori de porumb (SUA, Brazilia, Argentina, Ucraina și Rusia) va fi de 88% din totalul comerțului până în 2032.
Principalii cinci exportatori de cereale – UE, Australia, Rusia, Canada și Argentina – vor fi responsabili pentru 78% din comerțul global până în anul 2032.
Anul acesta, 41 la sută din toate cerealele vor fi consumate de oameni și 37% vor fi folosite pentru hrănirea animalelor, restul de 22% va fi pentru biocombustibili și alte necesități.