Regional

Lăcustele continua să distrugă culturile de pe mai multe terenuri agricole din raionul Sîngerei. Ce spun specialiștii ANSA

Lăcustele continua să distrugă culturile de pe mai multe terenuri agricole din raionul Sîngerei. Totodată, în aceste zile au mai fost depistate astfel de focare și în alte regiuni ale țării, a precizat pentru Radio Moldova reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Valentin Gurău. Specialistul a subliniat că angajații ANSA lucrează în câmp pentru a preveni răspândirea lăcustelor și pe alte terenuri.

„Agenția din fondul de rezervă a alocat bani fiindcă nu s-a identificată până la moment persoana care gestionează câmpul dat. Efecte sunt și lăcustele mor. Astăzi e timpul așa mai posomorât, ele sunt mai active când este soare. Ieri, erau mai active înainte de stropit. Au mai fost la Șoldănești, însă au fost nimicite, dar și la Anenii Noi am avut un semnal”, a precizat Valentin Gurău.

ANSA mai precizează că acest tip de lăcuste provine din Europa de Vest și Asia Centrală și poate fi întâlnit din iulie până în octombrie. Ele se dezvoltă în medii calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase. Cele mai afectate culturi sunt cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui și altele. Pentru a combate acești dăunători se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice. Potrivit legislației în vigoare, în Republica Moldova responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și administrațiile publice locale.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult