Corectitudinea numirii Veronicăi Dragalin în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție este din nou contestată
Corectitudinea numirii Veronicăi Dragalin este din nou contestată după publicarea, la mai bine de la un an de la decizia Consiliului Superior al Procurorilor, a opiniei separate a trei membri ai acestuia care prezintă rezerve în privința studiilor șefei Procuraturii Anticorupție. Scandalul a fost amplificat și de unii lideri politici din opoziție. Șefa Procuraturii Anticorupție neagă acuzațiile și dă asigurări că ar avea toate studiile, diplomele și experiența profesională necesară pentru deținerea funcției de șefă a Procuraturii Anticorupție.
Consiliul Superior al Procurorilor a publicat ieri opinia separată a trei membri ai acestei structuri față de decizia din luna iunie a anului trecut privind desemnarea Veronicăi Dragalin pentru funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție. Cei trei membri se referă la studiile Veronicăi Dragalin făcând referire la faptul că deține diplome de studii care nu ar corespunde cerințelor postului și care nu erau echivalate în Republica Moldova.
Opinia separată publicată ieri a provocat declarații critice la adresa Veronicăi Dragalin din partea mai multor reprezentanți ai opoziției, care au pus la îndoială capacitățile profesionale ale acesteia de a conduce Procuratura Anticorupție.
Ministerul Educației și Cercetării a comunicat pentru Realitatea.md că a emis Certificatul de recunoaștere și echivalare a diplomelor în octombrie 2022, adică după numirea Veronicăi Dragalin în funcție.
Într-o postare pe Facebook, Veronica Dragalin dă asigurări că ar avea toate studiile, diplomele și experiența profesională necesară pentru deținerea funcției de șefă a Procuraturii Anticorupție.
Veronica Dragalin a avut pachetul de acte necesare, altfel nu putea fi admisă la concurs a afirmat pentru Radio Moldova expertul Vladislav Gribincea.
„Trebuie de uitat în context, ea are studii similare magistraturii moldovenești, că altfel ea nu devenea procuroră în Statele Unite. Studiile din Statele Unite sunt suficiente pentru a fi omologate ca fiind studii comparabile din Republica Moldova. Aspectele de traducere se verifică până la concurs. Seturile incomplete sau formate incorect nu se admit la concurs, asta e regulă generală”, spune expertul.
Amintim că de la numirea sa în funcție, șefa Procuraturii Anticorupție a fost criticată în câteva rânduri în legătură cu numirea sa și a modului de administrare a instituției. În toamna anului trecut au fost lansate acuzații în privința corectitudinii concursului în urma căruia a fost numită în această funcție.
Recent în spațiul public au fost difuzate înregistrări de la o ședință în care Veronica Dragalin și-ar fi amenințat subalternii care au probleme de integritate. Aceasta respinge acuzațiile.
Amintim că Veronica Dragalin, care a locuit mai mulți ani și și-a început cariera în Statele Unite ale Americii, a fost numită în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, fiind investită oficial în data de 5 august 2022, pentru un mandat de cinci ani.