Ministrul român al Culturii, la Radio Moldova: Festivalul Național de Teatru de la București - un proiect strategic pentru apropierea celor două maluri ale Prutului
Festivalul Național de Teatru (FNT) de la București rămâne un proiect strategic pentru ministrul român al Culturii, cu atât mai mult cu cât statele din regiune se apropie, unite de aceeași amenințare. Potrivit lui Lucian Romașcanu, un nou teatru la Buzău, România, condus de Petru Hadîrcă, dar și proiecte independente, detașate de implicarea directă a autorităților, ar urma să apropie și mai mult cultura din România și Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Culturii al României, Lucian Romașcanu.
„FNT este extrem de important, pentru că reușește să adune cele mai bune producții din teatrele românești și nu doar. Sunt fericit că există și „Capcana” lui Hadîrcă de la Teatrul Național din Chișinău. Deci este un fenomen extrem de important, care are 32 de ani în spate și care duce mai departe fenomenul cultural românesc. FNT-ul este printre acele proiecte strategice pe care Ministrul Culturii le susține și suntem mândri că suntem”, a declarat Lucian Romașcanu într-un interviu acordat corespondentului Radio Moldova la București, Alex Olaru.
Lucian Romașcanu califică cooperarea dintre România și Republica Moldova pe segmentul cultural drept unul productiv. Ministrul român a amintit, în acest sens, de Reuniunea Teatrelor Naționale organizată la Chișinău anual, dar și alte evenimente culturale, care potrivit lui, vin să apropie cele două maluri ale Prutului.
„Cooperarea funcționează cu sau fără implicarea autorităților pentru că fenomenul cultural e ca apa, trece, tranzitează și își vede de interese, iar manifestările comune româno-moldovenești și chiar și ucrainene sunt la ordinea zilei în toată țara. În plus, noi avem Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău, unde anul trecut pentru prima oară am reușit să aducem toate teatrele naționale din România. Un alt exemplu: la Buzău, s-a hotărât prin consiliul local, să se facă un teatru al cărui director și primă trupă va fi Petru Hadîrcă de la Chișinău, împreună cu trupa Teatrului Național din Chișinău. Sunt foarte multe lucruri care se fac și le facem împreună la nivel guvernamental, inter-teatral, dar repet, sunt foarte multe manifestații de suflet, care nu trebuie neapărat să treacă printr-o autoritate ca să se întâmple”, a mai declarat Lucian Romașcanu pentru Radio Moldova.
De menționat că cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru din România se desfășură la București, în perioada 5-13 noiembrie. În cadrul ediției din acest an, pe scena românească a fost jucat, inclusiv, spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, montat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.
Interviul acordat de ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, a fost făcut public pe 13 octombrie, în cadrul emisiunii „Radiomatinal de weekend”.