MEDITAȚII ÎN CHEIA SOL – interpretul Gabriel Dorobanțu
Îndrăgitul interpret de muzica ușoară Gabriel Dorobanțu s-a născut la 3 ianuarie 1953, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, secția canto, clasa profesoarei Florica Orăscu, iar în 1980 participă la concursul „București 80”, unde se învrednicește de Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară. Debutează oficial la treizeci de ani, în 1983, la Festivalul -Concurs de la Mamaia, unde obține mențiune la secțiunea Interpretare, cu piesa „Ochii tăi” (compozitor - Vasile Veselovschi, versuri - Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.
Pe parcursul anilor a lansat sute de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri de vinil și nenumătare CD-uri.
Colaborează cu mai mulți compozitori de pe ambele maluri ale Prutului. Cartea de vizită a lui Gabriel Dorobanțu este piesa „Hai, vino iar în gara noastră mică” (compozitor - Dumitru Lupu, versuri - Florin Pretorian).
Gabriel Dorobanțu: „Muzica pentrru mine este o stare, așa cum spun într-un cântec, pentru că în felul acesta mă regăsesc, mă descopăr de fiecare dată și în felul acesta încerc să uit de griji - grijile vieții cotidiene, grijile de a-mi face un repetoriu, de a mă prezenta în fața publicului într-un anume fel… Și pentru mine lucrul acesta înseamnă enorm. În primul rând, înseamnă o detașare de viața de zi cu zi și înseamnă o viață în plus, ceea ce cred că nu este rău pentru nimeni. De aceea le propun celor care au uitat să cânte, să încerce să-și reamintească un cântec sau să fredoneze o melodie - în felul acesta sufletul este cu totul altul.”
Mi se pare foarte important să fii bine informat și să-ți dezvolți frumos gustul. Nu trebuie să fii reticient la anumite genuri muzicale pe motiv că nu înțelegi sau nu-i genul muzical preferat de tine. Trebuie să te străduiești, să-ți creezi timp și să asculți cu interes pe oricine, atunci când vorbește cu tine. Este un exercițiu pe care trebuie să-l faci de fiecare dată și pe care trebuie să ți-l impui. Este exact cum fac patinatorii, atunci când în afara concursului prezintă figuri libere alese și atunci când li se propune de către juriu un program pe care cu toții îl execută. Deci, noi de această dată suntem în fața unui juriu și juriul de fiecare dată suntem noi”.