Economic

Președintele Moldova-Fuct: În acest an se așteaptă o roadă mai bogată de mere și prune decât în 2022

În acest an se așteaptă o roadă bogată de mere și prune. O parte din recoltă este destinată consumului intern, însă cele mai mari cantități sunt exportate. Pentru mere prioritară rămâne piața din CSI, iar prunele moldovenești au cucerit piața Uniunii Europene, a declarat președintele Asociației Moldova-Fuct, Vitalie Gorincioi, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.

Președintele Asociației Moldova-Fuct, Vitalie Gorincioi, spune că în ultimii ani s-a extins harta exporturilor de mere. Potrivit lui, în jur de 60 la sută din merele moldovenești vor fi exportate pe piața CSI, plus Ucraina, 20 de mii de tone vor ajunge pe piața din Uniunea Europeană, iar până la 30 de mii de tone vor fi exportate în țările din Asia.

„În acest an vom avea o producție mai mare de mere decât anul trecut. Anul trecut am avut 400 de mii de tone, în acest an planificăm cam 545-550 de mii de tone. Dintre care 50 de mii de tone le folosim pe piața internă, vreo 300 de mii de tone merg la procesare, adică la producerea sucului concentrat, și 150-200 de mii de tone trebuie să le exportăm. Producția de prune, la fel, preconizăm că va fi mai mare decât anul trecut. Aproximativ 85 de mii de tone. Dintre care 10 mii de tone merg în industria de procesare, sucuri, gemuri. 50% sau chiar 60% din prune credem că vor merge pe piața Uniunii Europene”, a declaarat Vitalie Gorincioi.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a decis ca producătorii noștri să exporte pe marea piață europeană prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative încă un an. Amintim că, în luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele la export pentru unele produse agricole moldovenești. Astfel, au fost majorate cotele de export la prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi. Menționăm că exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,9 miliarde dolari în 2021 până la 2,5 miliarde dolari - în 2022.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult