Expert: În ultimii 10 ani, numărul tinerilor care pleacă peste hotare a crescut
Ponderea tinerilor de vârstă universitară care pleacă peste hotarele țării a crescut în ultimii 10 ani cu peste 20 la sută. Din 2018 și până în prezent, Republica Moldova se confruntă cu al treilea val de migrație, cea în rândul persoanelor tinere, precizează economistul Veaceslav Ioniță. Majoritatea moldovenilor plecați peste hotare nu intenționează să se întoarcă în Republica Moldova, afirmă experții în demografie.
Dacă acum 10 ani, 24% dintre tinerii de vârstă universitară erau peste hotarele țării, în prezent, ponderea lor a ajuns la aproximativ 40 la sută, afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță. Economistul a subliniat că din cei aproximativ 13 mii de tineri care au fost înmatriculați în universitățile din Republica Moldova în anul 2019, doar 8 mii sau 65% dintre ei au finalizat studiile în 2022.
„În anul 2014 în țară erau 230 de mii de tineri și 66 de mii peste hotare. În prezent, în țară sunt 112 mii de tineri și peste hotare avem 74 de mii. Numărul de tineri din țară a scăzut de peste două ori. Noi, în ultimii câțiva ani de zile asistăm la un proces de accelerare a migrației tinerilor, dacă înainte migrau cei de vârsta 25-35 de ani, deci oamenii mergeau la muncă ca să câștige bani, în prezent, în ultimii cinci- șapte ani de zile, asistăm la un proces când tinerii, cei care ar trebui să meargă la facultate să-și facă studiile migrează masiv peste hotare”, a punctat Veaceslav Ioniță.
Cea mai mare parte a migranților moldoveni nu intenționează să se întoarcă în țară, iar majoritatea dintre acești sunt tinerii, a subliniat pentru Radio Moldova, expertul în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus. El mai spune că politicile statului ar trebui orientate pentru a motiva tinerii să rămână în Republica Moldova.
„Noi asistăm la a doua generație de migranți. În prezent, asistăm la o integrare largă a familiilor la noile locuri de stabilire. Pe parcursul celor aproape 30 de ani, am pierdut circa două procente și jumătate din totalul populației. De fapt, migrația este fenomenul care cel mai mult se află în dezechilibrarea cadrului demografic. Migrația este un fenomen al inegalității, atâta timp cât vor exista inegalități, va exista și migrația. Aceasta vine și din contextul în care marea majoritate a tinerilor noștri preferă să își facă sau să realizeze studiile europene de calitate”, a declarat Valeriu Sainsus.
Menționăm că datele Biroului Național de Statistică din luna iunie relevă că în primul semestru al acestui an, rata tinerilor din Republica Moldova a scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 8 procente, circa 7 la sută în rândul tinerilor de 15-29 de ani și aproximativ 4 procente în rândul celor de 15-34 de ani.