Dacian Cioloș: Autoritățile trebuie să elaboreze programe de stat pe termen mediu și lung în domeniul agricol
Bugetul de stat pentru agricultură, precum și sprijinul financiar oferit de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru sectorul agricol trebuie gestionate corect. Prin urmare, ar putea crește calitatea produselor moldovenești, devenind, astfel, competitive pe piața europeană, a declarat la postul de televiziune Moldova 1, europarlamentarul Dacian Cioloș, ex-comisar European pentru Agricultură. Oficialul a mai spus că autoritățile trebuie să elaboreze programe de stat pe termen mediu și lung în domeniul agricol.
„Să existe o gândire pe termen lung, dincolo de nevoile imediate și de presiunile pe care eu știu că agricultorii le fac pentru a avea compensări. Pentru că întâmpină dificultăți și unele categorii de agricultori care au nevoie de sprijin, de compensări să facă față creșterii prețurilor pentru inputuri în agricultură, fertilizanți, energie, semințe, motorină și așa mai departe. Dar dincolo de nevoia acestor compensări, ar trebui ca în paralel să fie gândite și programe pe termen mediu. Și pe termen lung de investiții. Agricultorii să poată să fie ajutați și de sprijinul de la buget, dar și de accesul la credite bancare și de accesul la fondurile europene sau alte surse de finanțare internațională”, a spus Cioloș.
Precizăm că exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în perioada ianuarie-mai anul curent, au totalizat peste un miliard de dolari, cu 12,5% mai puțin, comparativ cu perioada respectivă a anului 2022. Principalele destinații au fost România, Italia și Germania. Totodată, au crescut considerabil exporturile în Ucraina.