Directorul CNAM: În urma războiului, unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor, însă marea majoritate au fost înlocuite
Războiul din Ucraina a perturbat sistemele de logistică, iar unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor, însă marea majoritatea acestor au fost înlocuite, a declarat directorul Companiei Națională de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, într-un briefing de presă. Totodată, Ion Dodon a precizat că prețurile pentru medicamentele compensate nu s-au schimbat semnificativ, iar CNAM are resurse financiare suficiente.
„Pe parcursul anului 2022, CNAM a întreprins măsuri specifice de negociere cu producătorii de medicamente, fapt care a dus la menținerea prețurilor fără nicio creștere. Practic nu avem nicio creștere pentru medicamentele achitate de către CNAM. Dacă-mi aduc aminte, chiar avem o mică economisire, aceeași cantitate de medicamente a fost achitată de CNAM cu minus -0,4% față de perioadă anterioară. La fel, aceleași proceduri de negocieri continuă și în anul 2023 și resurse pentru achitarea medicamentelor compensate sunt”, a declarat Ion Dodon.
Precizăm că, de la începutul lunii viitoare pentru pacienții cu psoriazis vor fi compensate cinci denumiri comune internaționale de medicamente (DCI). De asemenea, adulții care suferă de maladia reumatologică autoimună numită și boala lupus vor beneficia de tratamentul de ambulatoriu, fiind extinse în acest scop indicațiile pentru trei medicamente.
Totodată, lista medicamentelor compensate a mai fost completată cu noi preparate pentru tratamentul de durată a glaucomului.
Potrivit directorul CNAM, Ion Dodon, cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 de milioane, iar a dispozitivelor medicale noi incluse în listă - la peste 24 de milioane de lei.