Externe

Supermarketurile din Bruxelles vor fi obligate să doneze alimentele nevîndute

Din 2024, supermarketurile din Bruxelles vor fi obligate să doneze alimentele nevîndute în scopuri caritabile. Astfel, orașul vrea să reducă cantitatea de alimente care ajunge la coșurile de gunoi, sctrie brusselestimes.

În efortul de a rezolva problema, Bruxelles-ul va solicita, începând din 2024, ca supermarketurile mari din regiune (cu o suprafață de peste 1.000 m²) să doneze alimentele nevândute care nu au depășit data de expirare. Acum, supermarketurile din Bruxelles decid ce să facă cu produsele nevîndute, a căror dată de expirare se apropie de sfîrșit. Unele magazine își donează deja produsele nevîndute. Altele fac reduceri, iar altele aruncă pur și simplu alimentele.

„Având în vedere că numai 70.000 de oameni din Bruxelles se bazează pe ajutorul alimentar, este inacceptabil că încă aruncăm tone de alimente comestibile”, a declarat Alain Maron, ministrul bunăstării la Bruxelles. La inițiativa sa, un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în primă lectură.

În prezent, un supermarket din Bruxelles donează puțin peste o tonă de alimente utilizabile în fiecare lună. Din 2024, va fi introdus un cadru legal între supermarketuri și organizațiile beneficiare pentru a facilita donațiile.

După cum a relatat Europulse, în 2020, Uniunea Europeană a obligat toate statele membre să țină o evidență a alimentelor aruncate. Acest lucru va contribui la lupta împotriva risipei alimentare - în 2018, UE a decis să reducă la jumătate volumul acesteia pînă în 2030.

Diferite țări europene salvează deja în mod intenționat alimente de la coșul de gunoi. De exemplu, Finlanda are o aplicație specială care vă permite să cumpărați resturi de mîncare de la restaurante care, altfel, ar ajunge la coșul de gunoi. Școlile din Praga învață să nu arunce mîncarea. Iar restaurantele din Spania sînt obligate să le reamintească clienților că mîncarea neconsumată poate fi luată cu sine.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult