Externe

Analiză Wall Street Journal: Fără muniții și aviație, contraofensiva ucraineană e pe punctul de a se împotmoli

Când armata ucraineană a lansat mult-așteptata contraofensivă de primăvară (care a fost declanșată mai degrabă în vară), liderii militari ai NATO erau conștienți că trupele Kievului nu dispun arme suficiente sau soldați bine antrenați pentru a reuși să-i scoată pe ruși afară din Ucraina, conform unei analize Wall Street Journal (WSI). În schimb, strategii occidentali au sperat că soarta bătăliei va fi decisă de „curajul și inventivitatea ucrainenilor”. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat, iar contraofensiva ucraineană riscă să ajungă într-un punct mort.

WSJ
Sursa: WSJ

Orice încercare de avans decisiv sau străpungere a frontului de către trupele ucrainene a fost până acum oprită de câmpurile de mine și liniile de fortificații pe care rușii au început să le construiască și să le pună la punct încă din toamna anului trecut. Un alt rol important în oprirea avansului ucrainenilor l-a reprezentat și aviația rusă.

„Vestea bună” e că nici trupele ruse nu o duc prea bine: acestea se confruntă în continuare cu probleme de aprovizionare, în vreme ce, din cauza epuizării, moralul soldaților e în prezent la pământ.

Din aceste cauze, conform estimărilor serviciilor de informații ucrainene și occidentale, armata rusă nu pare capabilă să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă și să reușească să atace pozițiile ucrainene.

Cu toate acestea, trupele ruse rămân suficient de puternice și numeroase pentru a putea menține intactă o linie de apărare de câteva sute de kilometri lungime, presărată cu sistemele de fortificații dispuse în adâncime și cu un număr mare de aparate de zbor cu ajutorul cărora să-i țină la distanță pe atacatorii ucraineni, scrie Digi24.ro.

De menționat că cu cât contraofensiva se prelungește, cu atât scad mai mult stocurile de muniții ale SUA și UE. Occidentul se luptă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei.

Scăderea numărului de obuze trase vine în condițiile în care ucrainenii încep să câștige duelul direct cu artileria rusă: pentru fiecare tun ucrainean distrus, rușii pierd patru tunuri. În acest moment, conform CNN, armata ucraineană trage între 2-3.000 de obuze pe zi. Comparativ, în noiembrie 2022, armata ucraineană trăgea între 6-7.000 de obuze pe zi. Practic, armata ucraineană trage în acest moment de 2-3 ori mai puține obuze comparativ cu anul trecut.

De asemenea, ucrainenii au fost nevoiți să declanșeze atacul fără să aibă superioritate aeriană și fără sprijin consistent din partea propriei aviații. În plus, trupele ucrainene dispun de un număr limitat de sisteme de apărare antiaeriană - folosite în marea lor majoritate pentru apărarea Kievului, orașelor și infrastructurii critice a Ucrainei). Astfel, în lipsa unei „bule” de apărare antiaeriană, militarii ucraineni sunt mult mai expuși atacurilor aviației și în special a dronelor kamikaze (pe care rușii le folosesc inclusiv ca armă de „contrabaterie” - pentru a lovi artileria cu rază lungă a ucrainenilor).

Potrivit Digi24.ro, până în acest moment în luptele din contraofensivă au fost identificate doar brigăzile 47, 33 și 21. Brigada 47 a și suferit pierderi importante în primele zile ale ofensivei, când a pierdut tancuri Leopard 2 și 17 blindate Bradley. În total, 38 de blindate Bradley au fost distruse, avariate ori abandonate, din cele aproape 100 livrate de SUA, conform site-ului Oryx, specializat în agregarea și publicarea de fotografii și clipuri video cu echipamente militare distruse în Ucraina.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult