Social

Zeci de intoxicații cu medicamente au fost înregistrate în luna iulie. De ce vara medicamentele sunt mai expuse alterării

56 de intoxicații cu medicamente au fost înregistrate de la începutul lunii iulie, potrivit datelor statistice oferite de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Specialiștii spun că în perioada de vară medicamentele sunt mai predispuse alterării. Cele mai sensibile la temperaturile ridicate sunt insulina, preparatele farmaceutice lichide, nitroglicerina și paracetamolul.

Moldpres
Sursa: Moldpres

Din cauza intoxicațiilor cu medicamente 531 de persoane au solicitat ambulanța, în primele 6 luni ale anului, a declarat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban.

„Pe parcursul anului 2022, la dispeceratul comun de urgență al CNAMUP, au fost înregistrate 1099 de solicitări din cauza intoxicațiilor cu medicamente, dintre acestea 425 au fost în rândul copiilor. În primele 6 luni ale anului 2023, au fost înregistrate 531 de solicitări, inclusiv 179 de copii. De la începutul lunii iulie până în prezent au fost înregistrate 56 de intoxicații cu medicamente, dintre acestea 23 sunt în rândul copiilor”, a spus Vladislava Ceban.

Majoritatea medicamentelor trebuie să fie păstrate la temperaturile de 15-25 de grade, în condiții ferite de razele solare și umiditate, a precizat pentru Radio Moldova medicul endocrinolog din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” Elena Bivol. Potrivit acesteia, din cauza vremii caniculare în majoritatea locuințelor se atestă mai mult de 25 de grade, deoarece nu toate persoanele au aparate de aer condiționat. Astfel, persoanele care nu păstrează corespunzător medicamentele riscă să facă intoxicații.

„Cetățenii trebuie să modifice locul de păstrare a medicamentelor sensibile la temperaturile ridicate cum ar fi: insulina, preparatele farmaceutice lichide, nitroglicerina și paracetamolul. Oamenii trebuie să pună aceste medicamente în locurile răcoroase cum ar fi dormitorul. Uneori observăm dacă un medicament este alterat atunci când își modifică culoarea sau mirosul” a subliniat medicul.

Elena Bivol, le recomandă oamenilor care se duc la mare sau munte să nu pună în bagaj preparatele farmaceutice lichide, dar să le înlocuiască cu pastilele. Totodată, medicamentele nu se pun în bagajul de cală a avionului pentru că se alterează ușor din cauza vremii caniculare și pot deveni toxice.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult