Politic

Ambasadorul Rusiei la Chișinău va fi convocat la MAEIE în legătură cu acuzațiile de spionaj în Republica Moldova

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a oferi explicații cu privire la acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova, apărute într-un material de investigație.

În același timp, MAEIE, anunță că, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova, acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”.

Amintim că ieri The Insider a publicat ieri un material de investigație din care reiese că mai mulți agenți ai serviciilor secrete din Federația Rusă vin în Republica Moldova. Se ocupă, în special, de interceptarea telefoanelor sau atacuri cibernetice asupra site-urilor instituțiilor guvernamentale.

Aceștia, potrivit investigației, folosesc antenele parabole amplasate pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

Aceste grupări au atacat anterior Casa Albă, ministerele de externe ale Republicii Cehe, Poloniei, Germaniei, Italiei, Letoniei, Estoniei, Ucrainei, Norvegiei și Olandei, ministerele apărării din Danemarca, Italia, Germania, sediul NATO, OSCE, CIO, WADA și altele. Ele au reușit chiar să spargă corespondența fostului cancelar german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult