Externe

Analiză// Fenomenele ascunse în urma războiului provocat de liderul de la Kremlin

Războiul din Ucraina provocat de liderul de la Kremlin acum 17 luni a produs multiple crize în toată lumea și în special în domeniul energetic, financiar și alimentar. Totodată, acest război a avut efecte negative și pentru Rusia, care au dus la o înrăutățire accentuată a situației economice. Rusia a fost cuprinsă de două exoduri masive, unul al persoanelor, care au plecat peste hotare și cel a al banilor, care au fost retrași masiv de populație, potrivit unei analize Business Insider.

Exodul rușilor a însumat aproximativ un milion de persoane, care au fugit în special în țările vecine, precum Armenia, Georgia și Kârgâzstan, scrie Business Insider. Valul de plecări a început după ce multe persoane cu studii superioare – precum academicieni, experți financiari și specialiști IT – au părăsit Rusia în primele zile ale războiului.

Aproximativ șase luni mai târziu, a existat un alt val de plecări după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială pe 21 septembrie. Până în octombrie 2022, aproximativ 700 de mii de ruși au părăsit țara, a raportat Reuters citând mass-media rusă.

În același timp, Kremlinului a negat aceste cifre. Mulți dintre acești ruși au ajuns în țările vecine, înființând noi afaceri și au ajuns să stimuleze economiile acestor națiuni, a precizează publicația rusă independentă Novaya Gazeta.

PIB-ul Caucazului de Sud – o regiune care cuprinde Armenia, Azerbaidjan și Georgia – a crescut cu 7% în 2022, potrivit Băncii Mondiale. Aceasta a depășit cu mult creșterea de 5,6% pe care economiștii Băncii Mondiale au prezis-o. Armenia – cunoscută cândva drept Silicon Valley a Uniunii Sovietice – a înregistrat o creștere anul trecut la 12,6%, conform Băncii Mondiale. Prognozele economiștilor instituției fiind de doar 7 la sută pentru trecut.

În același timp, rușii situați peste hotarele țării au transferat aproximativ 2 miliarde de dolari în Armenia în 2022, a declarat Martin Galstyan, guvernatorul băncii centrale a țării în ianuarie anul acesta. Între timp, PIB-ul Georgiei a crescut cu 10% anul trecut, conform Băncii Mondiale, depășind prognoza de 8,8 la sută.

Transferurile de bani din Rusia au crescut de cinci ori de la 411 milioane de dolari în 2021 la peste 2 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor de la banca centrală a Georgiei. Chiar și economia Kârgâzstanului a crescut cu 7% în 2022, depășind previziunile de 4%.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult