Au fost lansate noi porțiuni a drumului expres Chișinău - Giurgiulești. Lucrările au durat mai mult de 4 ani
O porțiune de drum de 31 de kilometri, care leagă orașul Chișinăul de Giurgiuleși a fost inaugurat astăzi. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Băncii Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acest drum reduce semnificativ din timpul de deplasare, totodată face parte și din culoarele de securitate pe care sunt transportate cerealele ucrainene.
Lucrările la acest tronson de drum au fost planificate pentru 2 ani și jumătate, însă din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, construcția a durat mai mult de 4 ani, a declarat Șeful Administrației de Stat a drumurilor, Sergiu Bejan. Totodată, inițial lucrările planificate au fost estimate la 19 milioane euro, dar în urma scumpirilor, formula din contract a crescut până la 24 de milioane.
„ Când vom finaliza definitiv ocolirea orașului Vulcănești și ocolirea Cimișliei până în 2026, maxim 2027, vom avea o reducere de timp de o oră pentru traficul greu și 1,5 ore pentru traficul ușor. Acest lucru va reduce foarte mul din timp, dar noi cunoaștem foarte bine că timpul costă bani”, a precizat Sergiu Bejan.
Din 1993 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a investit în Republica Moldova peste 2 miliarde de euro, iar infrastructura a fost unul din domeniile cu cele mai multe proiecte a precizat președinta BERD, Odile Renaud-Basso.
„Este foarte important acest segment, dat fiind proximitatea portului Giurgiulești. Totodată, este foarte important pentru locuitorii din preajmă. Vreau să vă asigur de angajamentul BERD-ului de continuare a investițiilor în diferite proiecte de infrastructură, în sectorul privat, în finanțare IMM-urilor și de asemenea din finanțarea proiectelor ce țin de securitate energetică”, a punctate Odile Renaud-Basso.
Președinta Maia Sandu a mai subliniat că acesta este un exemplu concret prin care banii oferiți de partenerii externi se materializează în proiecte concrete pentru țara noastră. Cei 31 de kilometri de drum reabilitat la standarde europene se adaugă celor 350 de km de drum dați în exploatare în ultimii doi ani.
„Reabilitarea celor 31 de km de drum este, în primul rând, o veste bună pentru cetățeni și transportatori - acesta va permite deplasări mai rapide, cu costuri mai mici”, a declarat Președinta Maia Sandu. De acest drum reabilitat beneficiază și circa 3500 de locuitori din Ciumai, raionul Taraclia și comuna Burlăceni, Cahul, care au acum drumuri de acces la terenurile agricole, intrări în curți, trotuare și stații de așteptare pentru transportul public. Șefa statului a menționat că datorită noului sector de drum, traficul de tranzit va ocoli aceste sate și oamenii se vor bucura de aer mai curat și de mai multă liniște. Noua porțiune contribuie și la eforturile noastre de a fi solidari cu Ucraina - drumul M3 face parte dintr-un coridor european ce leagă țara vecină de rețeaua de drumuri din România și asigură transportul de mărfuri. Astfel de proiecte de infrastructură demonstrează că Moldova este un partener de încredere, care contribuie inclusiv la siguranța alimentară din regiune”, a declarat Președinta.
Precizăm că obiectivul general al proiectului constă în reducerea costurilor transportului rutier și micșorarea timpului de parcurgere pentru beneficiarii de drumuri din Republica Moldova. În același timp, peste 12 mii de locuitorii a orașului Vulcănești nu vor mai suporta zgomotul produs de mașinile de mare tonaj și vor beneficia de un drum bun și sigur.