Cultură

Pictura murală – un mijloc de comunicare cu publicul, pentru artistul plastic Radu Dumbrava

Pictura murală reprezintă una dintre cele mai vechi forme de manifestare artistică, existând încă din cele mai vechi timpuri, atunci când oamenii încercau să comunice prin scrijelirea stâncilor și a pereților grotelor. Societatea a evoluat, iar picturile murale au devenit în timp adevărate opere de artă, fiind folosite și în prezent cu scop decorativ. Dar, nu doar decorativ, scopul este și unul informativ și social. Astfel pentru artiști, picturile lor sunt și canale de comunicare cu publicul larg. Este și cazul artistului plastic Radu Dumbrava.

Una dintre cele mai recente picturi murale ale sale este la Cahul și se intitulează „Două surori”. Pictura poartă în sine un caracter social. Lucrarea a fost realizată în contextul războiului din Ucraina.

„Am ilustrat două fete, două prietene care se susțin una pe cealaltă. Astfel, am dorit să arăt grija pe care o manifestăm noi față de refugiații ucraineni, prietenia între popoare și sprijinul pentru cei care au nevoie”, a menționat într-un interviu pentru Radio Moldova, pictorul Radu Dumbrava.

În picturile artistului găsim lucrări și cu mesaj istoric. Una dintre acestea este în Chișinău, pe strada „Decebal” 2, ce se intitulează „Coloana Neamului”. Pictura îi ilustrează pe Dimitrie Cantemir, Ștefan cel Mare și Sfânt și Burebista.

„Scopul acestei lucrări a fost de a transmite spiritul de vitejie a celor trei personalități. Cred că este important pentru tânăra generație, pentru copii, în special, de a le povesti despre înaintașii noștri și faptele lor glorioase. Eu fac acest lucru prin pictură și în acest mod cred că le inspir curaj”, spune artistul.

Lucrarea „Coloana Neamului” este cea mai mare pictură murală cu tematică istorică din Republica Moldova, ce măsoară peste 220 m2.

O altă pictură murală ce poartă semnătura artistului Radu Dumbrava este pe strada „București” 86 din Chișinău și are ca tematică folclorul național.

„Am ilustrat măștile noastre tradiționale, de sărbătoare, de festival. Sunt deosebite ca forme, culori. Asemenea măști nu găsim în folclorul altor popoare. Trebuie să ne mândrim că le avem”, menționează artistul.

Lucrarea se intitulează „Folk”, iar măștile au fost personificate, astfel încât să creeze o dinamică și o ritmică a imaginii.

Un alt mesaj pe care Radu Dumbrava îl transmite publicului este cel cu tematică sportivă. Pe unul dintre pereții stadionului „Dinamo” din Chișinău, artistul a ilustrat un sportiv care depășește un record mondial la sărituri în lungime.

„Mesajul acestei picturi este unul simplu – depășiți-vă propriile limite, îndrăzniți să vă atingeți scopurile, nimic nu este imposibil când îți dorești ceva cu adevărat și muncești mult. Fiți ambițioși. Întotdeauna este loc de mai bine”. Culoarea dominantă a picturii murale este cea galbenă – o culoare caldă, energizantă, mai spune Radu Dumbrava.

Fiecare pictură murală a lui Radu Dumbrava nu este „încă o lucrare”, după cum mărturisește artistul, acesta își dorește să creeze un efect pozitiv în societate și să-i facă pe oameni mai optimiști, mai îndrăznești, mai buni. Astfel, de fiecare dată când realizează o lucrare, își propune o tematică strictă ce are un mesaj bine definit.

Pictura murală este ca o expoziție în aer liber și reprezintă un punct de interes pentru turiștii străini, în mod special. Spațiile colorate într-o asemenea manieră pot deveni adevărate atracții turistice locale, ce captează atenția din punct de vedere estetic, transmit un mesaj dar îl scot în evidență și pe artist.

Citește mai mult