Regional

La Cărpineni a fost lansat Centrul de Consultanță în Afaceri. Peste 30 de antreprenori au beneficiat de cursuri de instruire

Cultivarea și extragerea uleiului de levănțică, dezvoltarea unei brutării, atelier de reparații auto sau deschiderea unui salon de masaj - sunt doar câteva dintre afacerile, care activează în comuna Cărpineni, din raionul Hîncesti.

eu4moldova.eu
Sursa: eu4moldova.eu

O parte dintre antreprenori și-au lansat activitățile cu economiile adunate de-o viață sau cu banii trimiși de rudele acestora, care muncesc peste hotare. Dar lipsa accesului la diverse informații de ordin juridic sau dreptul muncii, deseori, este limitat la sate și se resimte direct asupra afacerilor. Pornind de la aceste necesități, în comuna Cărpineni a fost inaugurat Centrul de Consultanță în afaceri, proiect implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene prin intermediul programului „Primarii pentru Creștere Economică”.

În cadrul Centrului de consultanță în afaceri vor fi prestate servicii în domeniul contabilității, resurse umane, programe de finanțare, dreptul muncii si promovarea unei afaceri, a declarat pentru Radio Moldova, managerul de proiect, Veronica Li-Șui-Cean.

„Când vorbim despre antreprenoriat în mediul rural, avem în vedere, de cele mai multe ori, afaceri în domeniul cultivării cerealelor sau prelucrării laptelui. Dar viața de la sat se dezvolta în ritm rapid. Avem nevoie și de servicii, precum frizerii, stații de reparare a automobilelor , instalarea acoperișurilor pentru case sau confecționarea gardurilor. De multe ori, tinerii antreprenori nu dispun de cunoștințele necesare pentru a gestiona o afacere, pentru a investi, iar centrul nostru va suplini acest gol informațional și vom oferi ghidare”, a spus Veronica Li-Șui-Cean.

La Centrul de Consultanță în Afaceri din Cărpineni, vor fi instruiții atât antreprenorii din comună, cât și cei din satele vecine. Oamenii vor beneficia de consultanță și vor fi ajutați să aplice la diverse programe de finanțare.

„În incinta centrului este amplasat grupul de acțiune locală „Cișmeaua Căprioarelor”, care are misiunea de a accesa resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor de la diferiți investitori, furnizori de servicii și parteneri, dar și de la autoritățile publice locale”, a menționat Veronica Li-Șui-Cean.

Grație asistenței UE, prin intermediul acestui proiect, au fost instruiții deja 35 de antreprenori din sat și peste 100 de angajați ai companiilor din regiune.

„Ne bucuram că tinerii din sat, manifestă interes li doresc să investească într-o afacere acasă, iar cei care au muncit peste hotare se reîntorc cu experiența acumulată și contribuie la dezvoltarea localității prin crearea locurilor noi de muncă”, a mai declarat Veronica Li-Șui-Cean.

Dezvoltarea durabilă a unei țări înseamnă investiții în toate regiunile ei, inclusiv în zonele rurale. Iar prin crearea Centrului de Consultanță în afaceri de la Cărpineni, sunt oferite șanse de dezvoltare economică, nu doar locuitorilor din comunitate, dar și sătenilor din regiune care, prin exemple pozitive ar putea să-și găsească un rost acasă, dar nu peste hotarele țării.

Citește mai mult