Economic

Aproximativ 44 de milioane de euro vor fi oferite agricultorilor pentru dezvoltarea sistemelor de irigare de Agenția Franceză de Dezvoltare

Costul de producție al grâului este de până la 5 lei per kilogram, dar acesta nu poate fi vândut mai scump de 2 lei și 50 de bani, potrivit unui studiu elaborat de asociația obștească WatchDog. Reprezentanții asociației, le recomandă autorităților centrale să atragă mai multe mijloacelor financiare din partea partenerilor europeni de dezvoltare și să restituie agricultorilor subvențiile restante pentru anul trecut în sumă de 476 de milioane de lei. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au menționat că instituția va beneficia de un credit în valoare de 44 de milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare, iar banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea sistemelor de irigare.

Din anul 2022, domeniul agrar a fost afectat de numeroase probleme: seceta cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole între 110 și 220 de procente, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori, potrivit unui studiu elaborat de WatchDog. Experții asociației obștești, mai scriu că războiul din țara vecină, a distrus lanțurile logistice regionale, iar excesul producției agricole din Ucraina a dezechilibrat piața regională. În raport se precizează că fermierii moldoveni pierd competiția de comercializare a cerealelor peste hotare, în principalele piețe externe de desfacere. Potrivit studiului, în acest an prețurile la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui au scăzut cu 2-4 lei per kg.

Experții WatchDog, le recomandă autorităților centrale să atragă mijloace financiare din fondurile Uniunii Europene pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, restituirea fără echivoc a subvențiilor restante pentru 2022 în sumă de 476 de milioane de lei.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, urmează să beneficieze de un credit în valoare de 44 de milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de către secretarul de stat, Vasile Șarban. Potrivit acestuia, banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea sistemelor de irigare în domeniul agricol.

„Săptămâna viitoare o să avem o întrevedere cu reprezentanții Agenției Franceze de Dezvoltare, o să vorbim despre un credit de aproximativ 44 de milioane de euro. Banii sunt oferiți pentru dezvoltarea sistemelor de irigare”.

Potrivit secretarului de stat, crizele din anul 2022 au consumat o parte din bugetul agricol. Vasile Șarban a mai adăugat că reprezentanții Guvernului conștientizează gravitatea situației din domeniu, iar autoritățile centrale caută sprijin financiar din partea partenerilor externi pentru fermierii moldoveni.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult