Economic

Numărul agricultorilor care își asigură terenurile și producția împotriva calamităților este în scădere: Motivul invocat de fermieri

Numărul agricultorilor din Republica Moldova care își asigură terenurile și producția agricolă împotriva calamităților naturale este în scădere, susțin reprezentanții companiilor de asigurări. Principalul motiv invocat de fermieri este neîncrederea în sistemul de asigurări și lipsa banilor. De altă parte, asiguratorii subliniază că acest lucru se întâmplă din cauza condițiilor de încheiere a contractelor, recent modificate. Fermierii ar fi trecut mai rapid la sistemul de asigurări, dacă în țara noastră, timp de 30 de ani, s-ar fi dezvoltat un sistem veritabil pe această dimensiune, menționează Ministerul de resort.

abcnews.md
Sursa: abcnews.md

Agricultorii sunt destul de pasivi atunci când trebuie să-și asigure terenurile împotriva calamităților naturale, din cauza neîncrederii în sistemul de asigurare, dar și lipsa banilor, a explicat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco. El mai spune că în acest proces, asiguratorii găsesc și motive pentru a diminua din suma despăgubirilor.

„De asigurat se asigură, dar când vine timpul compensării pierderii lor, se examinează cu lupa condițiile, ori să diminueze suma compensării sau chiar să o anuleze. În perioada când ar trebui să-și asigure culturile, nu o fac din lipsă de mijloace financiare în conturile întreprinderilor agricole, pentru că el alege ce să facă întâi, să asigure cultura ori să-și cumpere motorină, semințe pentru care întotdeauna nu are mijloace suficiente și le ia în credit. Chiar dacă este sprijinul statului care subvenționează această primă, oricum agricultorii foarte pasiv își asigură culturile”, a declarat Vasile Mîrzenco.

Numărul agricultorilor care își asigură bunurile agricole este în scădere, susține șeful Secției Asigurări în Agricultură de la o Companie specializată, Oleg Galbură.

El a subliniat într-un interviu pentru Radio Moldova că acum doi ani, compania a încheiat circa 400 de contracte cu fermierii, în prezent, însă, numărul acestora s-a redus până la aproximativ 150. Reprezentantul companiei explică această scădere prin schimbarea bruscă a condițiilor de încheiere a contractelor de asigurare.

„Am avut în mare parte contracte încheiate pe asigurarea înghețurilor de primăvară, a grindinei și secetei, dacă ne referim la calamitățile naturale. -Care sunt condițiile prin care fermierii pot să își asigure terenurile agricole? -Condițiile au fost brusc modificate. Până acum, se făcea un set de documente pe care noi îl încheiem cu asiguratul, adică agricultorul și îl depunem la oficiile AIPA, clientul achita 30 de procente din prima de asigurare, iar 70% noi le obținem de la AIPA. Acum agricultorul trebuie să fie membru al unei asociații de profil. În plus, se solicită lipsa datoriilor față de bugetul de stat. O simplă modificare în lege ne-a făcut lucrul foarte dificil, în pofida faptului că în ultimii doi ani am avut creșteri foarte serioase”, a menționat Oleg Galbură.

Prin modificările legislative statul își propune consolidarea pieței asigurărilor și atragerea companiilor specializate europene, a comentat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

El a precizat pentru Radio Moldova că fermierii ar fi trecut mult mai rapid la sistemul de asigurări, dacă în țara noastră, timp de 30 de ani, s-ar fi dezvoltat un sistem veritabil pe această dimensiune.

„Asigurările în agricultură încă reprezintă ceva foarte vulnerabil, potențialul de pierderi pentru compania agricolă este unul foarte mare și din acest considerent compania care vinde asigurări ar fi trebuit să fie parte componentă a unui circuit de companii. Noi sperăm că în scurt timp modificările pe care le face Parlamentul Republicii Moldova cu piața asigurărilor, vom avea jucători mari veritabili din Uniunea Europeană, cu potențial financiar din miliarde de euro. Eu nu a-și învinui agricultorii că nu se asigură, atât cât sistemul care nu a fost dezvoltat veritabil în Republica Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.

Precizăm că, prin intermediul sistemului de asigurări, agricultorii își pot asigura plantațiile, recolta, animalele și tehnica agricolă.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult