Externe

Analiză// De la începutul războiului din Ucraina, peste 660 de diplomați ruși au fost expulzați din țări occidentale și SUA

Intenția Autorităților moldovenești de a reduce numărul personalului diplomatic al Federației Ruse la Chișinău, pentru a-l echivala cu cel al Republicii Moldova la Moscova a provocat critici din partea Kremlinului. Până în prezent însă, mai multe state ale lumii au adoptat decizii similare. De la începutul războiului din Ucraina, peste 660 de diplomați ruși, au fost expulzați din țări occidentale și SUA. Cei mai mulți au fost declarați persona non-grata în Bulgaria. Statele baltice au fost și mai dure, ajungând până la expulzarea ambasadorilor și închiderea misiunilor diplomatice.

În urma numeroasele tentative de destabilizare a situației interne din țara noastră, Autoritățile moldovenești au decis să reducă numărul personalului diplomatic al Federației Ruse la Chișinău, astfel încât să fie echivalent cu cel al Republicii Moldova la Moscova, a anunțat ieri ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Republica Moldova are șase diplomați în Federația Rusă, în timp ce la Chișinău în cadrul ambasadei ruse activează 40 de angajați ai Moscovei. În conformitate cu nota diplomatică a Ministerului de Externe, urmează să fie constituite 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

Decizia autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august. Despre intenția Chișinăului de a cere reducerea numărului personalului diplomatic al Federației Ruse se vehiculează de aproape două luni, dar decizia a fost luată imediat după publicarea unei investigații din care reiese că Rusia utilizează misiunea sa diplomatică pentru activități de spionaj.

Republica Moldova nu este singura țară care recurge la astfel de acțiuni. De la începutul războiului în Ucraina peste 660 de diplomați ruși au fost expulzați, potrivit datelor RBC. Cei mai mulți diplomați ruși - 83 au fost declarați persona non grata în Bulgaria. Pe locul doi se află Polonia. În martie 2022, serviciile de securitate poloneze au cerut expulzarea a 45 de diplomați ruși suspectați de spionaj. Urmează Germania, Slovacia și Franța.

Și Țările de Jos a cerut expulzarea a 17 diplomați ruși anul trecut și a altor 17 în 2023. Serviciul de informații militare al țării a acuzat Rusia că a încercat să adune informații pentru a sabota infrastructura critică de la Marea Nordului, relatează Reuters. Țările de Jos i-au cerut Rusiei să își închidă misiunea comercială din Amsterdam și au anunțat că sistează activitatea consulatului din Sankt Petersburg.

Statele baltice au fost și mai dure, ajungând până la expulzarea ambasadorilor și închiderea unor misiuni diplomatice.

O altă măsură împotriva diplomaților ruși este reducerea numărului acestora. Astfel de decizii, de la începutul anului au anunțat state ca Țările de Jos și Estonia. De asemenea, luna trecută, România a impus Ambasadei Rusiei la București să își reducă personalul efectiv aflat în România cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.

Islanda a anunțat închiderea ambasadei sale de la Moscova, începând cu 1 august, din cauza situației legate de conflictul în Ucraina, devenind astfel prima țară care ia o astfel de decizie, potrivit France Presse.

Islanda i-a cerut, de asemenea, Moscovei să "limiteze activitățile" ambasadei sale la Reykjavik și să "reducă nivelul de reprezentare în cadrul ei".

Moscova a recurs la acțiuni similare. De la începutul anului trecut, Ministerul rus de Externe a expulzat 337 de diplomați și a anunțat închiderea mai multor misiuni diplomatice străine pe teritoriul său.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult