Studiu//Țările africane vor plăti milioane de dolari în plus pentru „oferta generoasă” a lui Putin de a exporta cereale rusești
Moscova va continua exporturile de cereale către statele sărace din Africa, în pofida sancțiunilor occidentale, a dat asigurari președintele Vladimir Putin la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. În același timp, liderul de la Kremlin a promis că va a oferi gratuit între 25 și 50 de tone de cereale rusești la șase țări africane. Declarația a fost făcută pe fondul îngrijorărilor acestor state după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Potrivit calculelor experților, fiecare dintre cele mai sărace țări africane va plăti între 15 și 115 milioane de dolari pentru acest cadou.
Rusia se așteaptă la o recoltă record de cereale și este gata să înlocuiască exporturile ucrainene către Africa atât pe bază comercială, cât și de ajutor, și să onoreze, rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală, a menționat Vladimir Putin în discursul său de deschidere a summitului Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg. Liderul de la Kremlin a mai a spus că în primele șase luni ale acestui an, Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa, indicând că, în 2022, această cifră a fost de peste 11 milioane de tone, pe parcursul întregului an.
„Am spus deja că țara noastră este capabilă să înlocuiască grâul ucrainean atât pe bază comercială, cât și sub formă de ajutor pentru țările cele mai nevoiașe din Africa, mai ales că ne așteptăm din nou la o recoltă record în acest an. În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. De asemenea, vom asigura livrarea gratuită a acestor produse către consumator”, a declarat Vladimir Putin.
Potrivit calculelor unei publicații ruse independente, oferta generoasă a lui Vladimir Putin ar putea să coste suplimentar aceste țări zeci de milioane de dolari sau mai mult decât dacă ar cumpăra cereale ucrainene. Asta din motiv că cerealele oferite gratis nu vor fi suficiente pentru a asigura securitatea alimentară, iar restul va trebui să fie cumpărat la un preț mai mare în absența acordului privind cerealele.
De la începutul războiului din Ucraina, grâul, principala cultură importată de aceste țări, a devenit mult mai scump. Dacă în lunile de dinaintea războiului prețul mediu era de 380 de dolari pentru o tonă, între luna martie și iunie prețul a crescut la 500 de dolari.
Totodată, de la încheierea acordului cerealelor din Marea Neagră și până în prezent, prețul mediu a fost de 300 de dolari, iar după retragerea Rusiei din acord și după bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene, prețurile au început să crească.
Potrivit calculelor publicației ruse, care se bazează pe statisticile privind importurile de cereale de către țările africane, Burkina Faso va trebui să plătească în plus cel puțin 80 de milioane de dolari, iar Mali și Eritreea - minim 15 milioane de dolari.
Amintim că, la 17 iulie, Moscova și-a anunțat retragerea din acordul privind cerealele din Marea Neagră, explicând că nu au fost îndeplinite condițiile sale, în special că nu au fost ridicate o serie de sancțiuni și că Rosselkhozbank nu a fost conectată la sistemul SWIFT.
Începând cu 18 iulie, trupele rusești au efectuat lovituri asupra instalațiilor de infrastructură portuară ucrainene, inclusiv în Odesa.
Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a fost semnat acum un an la Istanbul și prelungit deja de două ori. Semnată în iulie 2022, la Istanbul Inițiativa Mării Negre dintre Rusia și Ucraina, sub egida Turciei și Națiunilor Unite, a permis exportul a aproximativ 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în pofida războiului.