Femeile refugiate din Ucraina pot lansa afaceri în Republica Moldova
Femeile refugiate din Ucraina pot să se implice în afaceri și să-și deschidă propria întreprindere în Republica Moldova, datorită unui proiect educațional, lansat recent. Prin intermediul acestuia, refugiatele sunt încurajate să-și prezinte ideile de afaceri și să scrie proiecte în acest sens, fapt pentru care vor beneficia și de o finanțare în valoare de cinci mii de dolari. Reprezentanții mediului de afaceri subliniază că fiecare cetățean, indiferent de etnie, are acces la dezvoltarea investițiilor și cu ușurință poate să pună bazele unei întreprinderi la noi în țară.
Organizațiile din domeniul afacerilor și ministerul de resort sunt deschise să ofere consultanță și sprijin femeilor refugiate din Ucraina care doresc să-și lanseze o afacere în țara noastră. Oportunități extinse de muncă sunt oferite și în Zonele Economice Libere (ZEL), care sunt amplasate în toate zonele țării, afirmă administratoarea ZEL-ului din Ungheni, Natalia Iepuraș. Ea susține că, în prezent, la Ungheni activează mai multe refugiate ucrainene, însă este nevoie și în continuare de brațe calificate de muncă.
„Noi suntem cei care o să vă consiliem și o să vă informăm cum să inițiați procedura de a implementa un proiect sau altul în Zonele Economice Libere. În ZEL-ul din Ungheni avem angajați doamne din Ucraina, ceea ce ne face să fim cu adevărat bucuroși, dar să știți că locuri disponibile mai avem și sunt foarte multe, mai ales că avem nevoie de forțe de muncă calificată. Cu siguranță printre dumneavoastră sunt specialiști care ar putea să se regăsească în aceste zone economice libere”, a explicat Natalia Iepuraș.
Refugiatele din Ucraina s-au arătat interesate de acest proiect, dorind să contribuie la dezvoltarea afacerilor la noi în țară.
„Mă numesc Katia Golibey și mă interesează dacă pentru a deschide o mică afacere în Republica Moldova refugiații ucraineni au nevoie de un statut special, adică unul de protecție temporară sau un permis de ședere, ce este necesar în general, cu excepția pașaportului de cetățean ucrainean pentru a participa la proiect. Sperăm că războiul se va termina în curând și ne vom întoarce acasă. Însă, știm că dezvoltarea unei afaceri necesită timp, respectiv vom avea posibilitatea să ne continuăm activitatea în Republica Moldova?”, se întreabă Katia Golibey.
În procesul dezvoltării afacerii, refugiații care întâmpină anumite dificultăți, pot solicita sprijin și consultanță, adresându-se organizațiilor de profil și autorităților, a explicat secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz. Potrivit lui, fiecare persoană, indiferent de etnie, poate să-și deschidă o afacere în țara noastră.
„Orice cetățean din orice țară, cu câteva excepții, poate deschide o afacere în Republica Moldova, indiferent dacă ești din Ucraina, din România, din Canada și așa mai departe. Aveți dreptul să deschideți o afacere, există anumite restricții în ceea ce privește cumpărarea de terenuri. Dacă vă deschideți o întreprindere, puteți lucra cu ușurință chiar și în sectorul agrar, puteți închiria terenuri pentru compania dumneavoastră, nu există nicio diferență”, a declarat Viorel Garaz.
Precizăm că, pe teritoriul Republicii Moldova activează șapte Zone Economice Libere, unde genul prioritar de activitate este cea industrială.