Social

Meteorologi: Iulie 2023 a devenit cea mai fierbinte lună din istoria omenirii

Iulie 2023 a devenit cea mai fierbinte lună de când se fac măsurători, poate chiar cea mai caldă din toată istoria civilizației umane, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale și a Serviciului Copernicus al Uniunii Europene. Cele două organizații susțin că temperatura medie a Pământului a depășit temporar pragul de 1,5 Grade față de perioada preindustrială, scrie Euronews. Specialiștii avertizează că acesta este doar începutul, iar temperaturile vor continua să crească în anii următori.

Temperaturile record ale lunii iulie și-au făcut simțită prezența în toată lumea. Mii de turiști au părăsit insula grecească Rhodos, din cauza incendiilor de vegetație, iar temperaturile într-un oraș din nord-vestul Chinei au ajuns până la 52,2 grade, doborând astfel recordul național.

Unii cercetători, inclusiv cei de la Copernicus, consideră că aceste temperaturi sunt cele mai ridicate înregistrate pe planetă în ultimii 120 de mii de ani, având în vedere mileniile de date climatice extrase din inele de copaci, recife de corali și miezuri de sedimente de adâncime, scrie Biziday.

Acordul de la Paris privind clima își propune să mențină creșterea temperaturii medii globale la cel mult 1,5 grade Celsius în următorii 20 sau 30 de ani.

Potrivit Euronews, luna iulie a acestui an a fost cea mai fierbinte, cu valuri de căldură care au cuprins trei continente – America de Nord, Europa și Asia – încât cercetătorii au spus că un record este inevitabil.

De obicei, recordurile sunt doborâte cu sutimi de grad. Precedentul record de căldură a fost stabilit în iulie 2019, atunci temperatura medie globală a fost cu 0,2°C mai mică decât în prezent. Motivul pentru această schimbare este arderea combustibililor fosili și alte activități umane dar și fenomenul El Nino.

Totodată, meteorologii spun că 2024 ar putea fi și mai fierbinte ca acest an.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult