Politic

Reducerea numărului de diplomați ruși // Chiril Moțpan: Aceștia ar putea să se retragă la Tiraspol

Dezvăluirile privind acțiunile de spionaj ale serviciilor secrete rusești pe teritoriul țării noastre, camuflate în Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, ar putea schimba atitudinea autorităților de la Chișinău față de regimul separatist de la Tiraspol, a declarat într-un briefing de presă, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan. În opinia sa, după ce Chișinăul a solicitat micșorarea numărului de diplomați ruși, aceștia ar putea să se retragă la Tiraspol.

Captură video
Sursa: Captură video

Intenția Chișinăului de a cere Moscovei să-și reducă numărul de diplomați aflați în țara noastră, după dezvăluirile precum că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău ar fi echipată cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, este un pas important în asigurarea securității statului, a declarat vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

Totodată, el a menționat că Rusia ar putea întreprinde alte acțiuni de destabilizarea a situației în țara noastră.

„Vreau să atenționez autoritățile despre riscul ca acești așa-ziși diplomați să se retragă la Tiraspol, în pretinsul minister al securității din Transnistria, în cadrul grupului operativ al trupelor Federației Ruse sau la consulatul rusesc de la Tiraspol. Cu atât mai mult că MGB, această reminiscență a KGB-ului sovietic, este căptușit de ofițeri ai FSB și dispune de aparataj la fel de sofisticat și performant ca și cel de la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, suficient să monitorizeze fără impedimente partea dreaptă a Nistrului și nu doar”, a declarat Chiril Moțpan.

Precizăm că la 26 iulie, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a fost informat despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează la Chișinău cu cel al Republicii Moldova la Moscova.

Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. În prezent, Republica Moldova are șase diplomați în Federația Rusă, în timp ce autoritățile ruse au 40 de diplomați în țara noastră.

În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august anul curent.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult