Politic

Bilanțul sesiunii parlamentare, în viziunea analiștilor: Se cere mai multă transparență și dezvoltare economică

La ultima ședință a Parlamentului din această sesiune au fost puse temeliile podului peste râul Nistru, a declarat la Radio Moldova, vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi, cu referire la un proiect de lege votat de deputați. Totodată, vicepreședintele Parlamentului a menționat că a fost aprobată reforma domeniului de asistență socială și denunțate cinci acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Deputatul susține că, de la începutul acestui an, au fost adoptate numeroase proiecte pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În același timp, analiștii politici consideră că deputații au restanțe la capitolul transparență decizională, dar și la promovarea unor legi pentru dezvoltarea economică.

Aleșii poporului mai au de lucru la capitolul transparență decizională, este de părere analistul politic Anatol Țăranu.

„Eu cred că pe acest capitol există anumite probleme. Poate o notă între 7 și 8 ar fi, după părerea mea, suficientă ca să acopere acel nivel de transparență pe care l-a demonstrat actualul Parlament. Sigur că sesiunea a fost una foarte plină. Parlamentul funcționează în regimul unei situații excepționale. Palamentul este nevoit să reacționeze în plan legislativ să ca să dezbată toate provocările, care sunt create de această situație. După părerea mea, legislativul nostru, de bine, de rău, s-a descurcat cu această situație”, spune Anatol Țăranu.

Totuși, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a precizat că actualul legislativ pune un mare accent pe transparența decizională și că se muncește în acest sens.

„Având și experiența altor legislative, dar și experiența ca observator a procesului politic, inclusiv legislativ, de mulți ani, acest Parlament, deși cu siguranță poate face mult mai bine decât a făcut până acum, este cel mai transparent, cel mai eficient decât toate celelalte care au existat până acum. Eu spun aceste lucruri inclusiv în cunoștință de cauză. Se poate face mai bine? Cu siguranță, dar că nu s-a făcut mai bine până acum este o certitudine”, a punctat Mihai Popșoi.

Analistul politic Nicolae Negru a precizat, în emisie la Radio Moldova, că se așteaptă ca în următoarea sesiune parlamentară să se muncească la capitolul dezvoltării economice a țării.

„Avem așteptări ca Parlamentul sau, în general, guvernarea să stabilizeze situația pe plan economic, în relațiile externe stăm foarte bine, dar în economie avem de lucru și poate că să se concentreze pe această direcție internă mai mult decât s-a concentrat până acum. Asta aș dori de la Parlament”, a declarat Nicolae Negru.

Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară, în perioada februarie - sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă urmează să înceapă în luna septembrie.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult