Investigație Rise Moldova//Doi moldoveni înrolați în grupul Wagner au decedat pe câmpul de luptă din Ucraina
Doi cetățeni moldoveni condamnați la închisoare în Rusia au fost înrolați anul trecut de gruparea de mercenari Wagner și trimiși la război în Ucraina. Unul avea încă rude în țara atacată de ruși, celălalt a ajuns acolo în copilărie, la un orfelinat, după ce a dispărut de acasă împreună cu tatăl lui ucrainean, se arată într-o investigație Rise Moldova.
Cei doi au decedat, noteză sursa citată, iar numele lor sunt scrise pe niște cruci din lemn într-un cimitir cu sute de morminte, amenajat de Wagner la marginea satului Bakinskaya din regiunea Krasnodar, Rusia.
Fondatorul armatei private, Evgheni Prigojin, care a mărșăluit recent cu trupele sale spre Moscova într-o tentativă de lovitură de stat, a confirmat că cimitirul aparține companiei sale.
Rise Moldova i-a identificat pe cei doi moldoveni. Este vorba despre un oarecare Ion, care în 2012 a fost condamnat la 9 ani de închisoare în Rusia fiind acuzat de uciderea concubinei, lucru pe care l-a negat într-o scrisoare expediată mamei sale în același an. Totuși, expertiza medico-legală a demonstrat că există o legătură directă între răni și moartea femeii.
Poliția a confirmat apoi, inclusiv cu martori, că au fost mai multe conflicte în care Ion fusese violent de-a lungul celor doi ani în care trăiseră împreună. Concubina îl dăduse de mai multe ori afară din apartament și apelase la poliție după ajutor. Examinarea psihiatrică a constatat că Ion nu prezenta semne de tulburare mintală.
În vara 2022, când Wagner, compania privată de mercenari din Rusia, a început recrutarea de prin închisori, Ion urma să mai petreacă după gratii încă un an. Ultimul său avocat a refuzat să ofere orice fel de comentarii despre Ion și dacă s-a înrolat de bunăvoie în Wagner.
Administrația Penitenciarelor din Rusia a confirmat pentru Rise Moldova că Ion a fost eliberat din închisoare în luna iulie 2022, printr-un ordin de amnistiere al președintelui Vladimir Putin.
Rise a contactat și serviciul de presă al grupului parlamilitar Wagner, care în cele din urmă au confirmat decesul acestuia, însă au precizat că Ion nu a indicat pe nimeni în testamentul său, de asta compania l-a înmormântat în Krasnodar, satul Bakinskaya. El a scris că este orfan”.
Numele lui Vlad, al doilea moldovean al cărui nume apare pe cruce, se ar fi murit la 2 octombrie 2022, potrivit datelor de pe cruce. Avea 32 de ani și aproape jumătate din viață o petrecuse în Rusia, după gratii. „El de când s-a dus (în Rusia), n-a fost niciodată în Moldova”, spune unul dintre frații săi.
Deși Wagner avea și înaintea războiului un serviciu de presă responsabil de solicitările de informații de la rude și mass-media, după 24 februarie 2022 au apărut zeci de canale asociate cu Wagner. În unul dintre aceste grupuri, Wagner Gruz 200, care publică informații despre mercenarii uciși, a fost anunțată și moartea lui Vlad, confirmând informația din lista lui Votanovsky. Vlad a plecat în Rusia cu tatăl său prin 2005, la scurt timp după ce absolvise nouă clase în sat.
În februarie 2010, a fost acuzat că a furat un telefon în valoare de 5 mii de ruble după ce a rugat proprietarul să-i împrumute mobilul ca să sune pe cineva. Apoi a plecat dintr-un magazin cu un player mp3, căști și un cablu USB în valoare de 1700 de ruble. A fost reținut însă de paznicii magazinului. Vlad și-a recunoscut vina și a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru ambele fapte într-un penitenciar cu regim strict.
A mai fost condamnat la un an și două luni tot pentru furt. Iar în 2013, la doar 20 de zile după ce fusese eliberat, e reținut din nou. Furase două biciclete din blocuri de locuit, fiind surprins de camerele de supraveghere. Vlad și-a recunoscut din nou vina și a despăgubit una dintre persoane. Și-a petrecut următorii 2 ani și 6 luni într-un penitenciar cu regim strict. Au urmat și alte infracțiuni pentru care a fost reținut.
Rise nu a obținut niciun răspuns de la autoritățile din Rusia dacă Ion și Vlad s-au înrolat de bunăvoie în Wagner sau au fost obligați. Și nici dacă au fost în vreun fel remunerați – ei sau rudele lor din Rusia.
Nu există încă un număr aproximativ de alți moldoveni condamnați, înrolați și trimiși la război în Ucraina, dar înainte de finalizarea anchetei, Rise a aflat numele unui al treilea deținut moldovean înrolat de Wagner și trimis în Ucraina. Ar fi fost îngropat în alt cimitir decât ceilalți doi.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene afirmă că autoritățile moldovenești nu pot interveni în procesul de recrutare a condamnaților moldoveni, întrucât aceștia singuri ar trebuie să scrie solicitare la Ministerul Justiției din Rusia pentru a putea fi transferați în Moldova.
Totuși, potrivit datelor oferite de autoritățile ruse, 621 de cetățeni moldoveni se află în prezent după gratii. Dintre aceștia 166 sunt în centrele de detenție pentru efectuarea urmăririi penale și 455 în penitenciare. Guvernul de la Chișinău, prin intermediul canalelor diplomatice, trebuia să ceară numărul cetățenilor moldoveni condamnați în Rusia și să propună asistență, inclusiv consulară, susține Vadim Vieru, avocat și specialist în drepturile omului.
Sprijinul statului, spune Vieru, era cu atât mai necesar cu cât există suspiciuni rezonabile că recrutarea ar fi fost făcută sub presiune, iar înrolarea forțată reprezintă o încălcare a legilor de război și a drepturilor omului.