Social

Victimele Holocaustului împotriva romilor, comemorate la Chișinău

Atrocitățile la care au fost supuse femeile rome, deportate și exterminate în lagărele de concentrare de pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug, au fost prezentate într-o expoziție de documente, vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie. Aceasta a fost organizată în contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Expoziția „Tragedia invizibilă” aduce un omagiu femeilor rome și reamintește pericolele războiului și necesitatea combaterii tuturor formelor de discriminare, a declarat președinta Platformei Femeilor Rome „Romni”, Elena Sîrbu.

„Organizarea expoziției a fost o sarcină dificilă, pentru că, aparent, Holocaust romilor este un fapt istoric cunoscut, însă încă foarte multe lucruri care au rămas necunoscut e publicului și multe lucruri prea dureroase pentru a fi spuse cu glas tare. Familii condamnate la sărăcie, rătăcire prin străinătate, discriminare și tratamentul militor, aceasta au trăit romii în cel de-al doilea Război Mondial”spune Elena Sîrbu.

Evenimentul de astăzi are o semnificație tragică, deoarece în 1944, în noaptea de două august, aproximativ 2900 de persoane de etnie romă au murit în camerele de gazare din lagărul de concentrare de la Auschwitz, a subliniat secretara de stat de la Ministerul Culturii, Ana Varzari.

„Evenimentele de comemorare ne fac să ne amintim de suferința în care am trecut acești oameni, de suferință care de fapt a durat-o aceste persoane, efectul devastator a urii rasiale și de pericolul unei gândiri extremiste. Este de datoria noastră morală ca aceste atrocități să nu se mai repete vreodată. Cel mai important, lecția Holocaustului, că terorismul încătușează oameni, iar curajul și luptă pentru dreptate eliberează suflete”, a precizat Ana Varzari.

Potrivit datelor prezentate la vernisarea expoziției, jumătate de milion de romi din întreaga lume au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Precizăm că, în anul 2016 Republica Moldova a recunoscut oficial data de două august drept zi de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult