Externe

Rusia îi forțează „sistematic” pe ucraineni să accepte cetățenia, potrivit unui raport american

Ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ocupat de Rusia sunt forțați să își asume cetățenia rusă sau să se confrunte cu represalii, inclusiv cu posibile deportări sau detenții, potrivit unui nou raport american, potrivit The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au constatat că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt ținta unui efort sistematic de a-i lipsi de identitatea ucraineană.

Ucrainenii care nu solicită cetățenia rusă „sunt supuși amenințărilor, intimidărilor, restricțiilor privind ajutorul umanitar și necesitățile de bază, precum și posibilei detenții sau deportări, toate acestea fiind concepute pentru a-i forța să devină cetățeni ruși”, se arată în raport.

Acțiunile Rusiei au fost „crime de război clasice în sensul că restricționează sau limitează prin acest proces capacitatea oamenilor de a avea acces la servicii și resurse critice pe care Rusia trebuie să le permită tuturor oamenilor să le acceseze, cum ar fi asistența medicală și sistemele umanitare”, a declarat, pentru CNN, Nathaniel Raymond, directorul executiv al Școlii de Sănătate Publică din Yale.

Moscova susține că a acordat pașapoarte rusești la peste 3 milioane de ucraineni din 2014, după anexarea Crimeei și ocuparea teritoriilor ucrainene de la lansarea invaziei sale la scară largă în 2022, scrie news.ro.

Premierul rus Mihail Mișustin a declarat în luna mai că Moscova a acordat pașapoarte pentru aproape 1,5 milioane de persoane care locuiesc în părți din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

„Acest număr a crescut de atunci, liderii așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR) susținând că trei sferturi dintre locuitorii din acea regiune au primit cetățenia rusă”, se arată în raport.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o serie de decrete pentru a-i obliga pe ucraineni să obțină pașapoarte rusești, încălcând astfel dreptul umanitar internațional, se arată în raport.

Raportul a inclus o cronologie a măsurilor din ce în ce mai agresive de presiune sau de forțare a ucrainenilor să devină cetățeni ruși, începând din mai 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Cronologia continuă înainte până în iulie 2024, când, conform noilor legi rusești, rezidenții fără cetățenie rusă vor fi considerați „străini” sau „apatrizi” și pot fi reținuți în centre de detenție și/sau deportați în Rusia.

În raport se menționează: „În timp ce statele dispun de o largă discreție în temeiul dreptului internațional în ceea ce privește conferirea cetățeniei, dreptul internațional cutumiar interzice în mod clar impunerea cetățeniei fără consimțământ sau prin constrângere”.

Raportul a fost publicat în cadrul programului Conflict Observatory, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și realizat de partenerul de cercetare Yale School of Public Health's Humanitarian Research Lab.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult