Veronica Mihailov-Moraru, la emisiunea „Spațiul Public”: Hotărârile CSJ nu vor avea consecințe asupra procesului demarat în justiție
Comisia pre-vetting urmează să reevalueze cei 21 de candidați, pe numele cărora au fost emise decizii de către CSJ. Aceste decizii nu afectează componența CSM sau a altor reforme demarate, inclusiv ce ține de Adunarea Generală a Procurorilor și de formarea Consiliului Superior al Procurorilor. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Ministrul a mai menționat că nimeni nu poate spune că mecanismul pre-vetting nu este legal, deoarece legea în baza căreia acesta funcționează a fost constatată ca fiind constituțională și expertizată de către Comisia de la Veneția. „În cazul în care cineva nu este de acord cu mecanismul aplicat, este prevăzută modalitatea de examinare și de contestare, iar candidații care au aplicat, au cunoscut legea și a fost acordul lor de a trece prin acest exercițiu, nu a fost ceva obligatoriu. Chiar dacă s-a trecut exercițiu pre-vetting, aceasta nu înseamnă un drept garantat de a deveni membru al CSM și CSP, pentru că în final, decizia aparține Adunării Generale a Procurorilor”, a spus ministrul.
La rândul său, membrul CSM, Alexandru Postică, a declarat că toate argumentele expuse de către instanța de judecată urmează să fie apreciate în conformitate cu statutul comisiei pre-vetting și ar trebui să existe un răspuns în privința tuturor acestor argumente pentru a asigura un proces echitabil pentru fiecare.
„Eu, în calitate de membru al CSM nu mă voi expune, asupra legalității deciziei CSJ, deoarece la moment există o autosesizare a inspecției judecătorești ca urmare a informațiilor plasate în spațiul public, și anume: încălcarea normelor în ceea ce privește celeritatea procedurilor, avem două decizii prin care s-au respins contestațiile și 21 – prin care s-au admis. Vorbim inclusiv despre arogarea anumitor drepturi. Prin urmare, CSM, într-un final, se va expune dacă există sau nu vreo abatere în ceea ce privește modul de gestionare și de emitere a acestor decizii. La moment, cred că nu ar trebui să discutăm despre personalitățile acestor judecător care au emis decizia și însuși conținutul deciziei. Este o decizie irevocabilă, care urmează a fi executată”, a menționat Alexandru Postică.
În același timp, membrul CSM a îndemnat reprezentanții sistemului judecătoresc să nu lanseze comentarii, acuzații, inclusiv amenințări camuflate în privința unor membri ai CSM care au promovat procedura pre-vetting și dețin funcția legală. „La moment, CSM este funcțional, adoptă hotărâri legale, componența este aleasă conform legii, prin urmare toate hotărârile emise de CSM sunt obligatorii, indiferent de procedurile pre-vetting”, a spus Alexandru Postică.
Postică a mai menționat că cele 21 de decizii ale CSJ se referă la reprezentanții diferitor profesii, nu doar judecători. „Printre ei sunt și avocați, și procurori, și judecători. Aceasta este important să înțelegem pentru a nu permite manipularea opiniei publice, precum că judecătorii au decis între ei anumite soluții”, a menționat membrul CSM.
Totodată, Postică a calificat drept manipulare afirmațiile potrivit cărora această decizie a CSJ ar determina ilegalitatea comisiei pre-vetting. „Aceste decizii reprezintă doar o etapă a unui proces care nu s-a finalizat, iar îngrijorările noastre, ca CSM sunt să asigurăm celeritatea procedurilor. Noi suntem beneficiarii acestui proces și dorim ca el să fie finalizat, astfel încât să avem următorii cinci colegi în rândul CSM, cât mai degrabă”, a mai declarat Alexandru Postică.
Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiție a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).
Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a venit cu precizări, menționând că „pornind de la principiul supremației legii în activitatea Comisiei de Pre-Vetting, CSJ a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât și celei procesuale. Curtea Supremă de Justiție a anulat deciziile Comisiei de Pre-Vetting și a dispus reevaluarea candidaților”.