Social

Numărul accidentelor rutiere soldate cu decese, în scădere. Experți: Comparativ cu media europeană, Republica Moldova trebuie să depună eforturi

În ultimii ani, scade numărul accidentelor rutiere soldate cu decese, potrivit studiilor. Totuși, comparativ cu media europeană, Republica Moldova trebuie să depună eforturi considerabile ca să reducă numărul persoanelor care își pierd viața în accidentele rutiere. Experții menționează că 70 la sută din toate accidentele rutiere produse în municipiul Chișinău sunt cauzate de lipsa culturii în trafic, iar la nivel național - de viteza exagerată.

știrileprotv.ro
Sursa: știrileprotv.ro

În ultimii ani se atestă o scădere a numărului de decese în traficul rutier, însă Republica Moldova are mult de lucru până va atinge media europeană, explică economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, 2/3 dintre accidentele rutiere înregistrate în municipiul Chișinău se explică prin lipsa de cultură în trafic, iar la nivel național principalele cauze sunt depășirea vitezei și conducerea în stare de ebrietate.

„Numărul deceselor din accidente rutiere în Republica Moldova în ultimele 12 luni a fost de 211 persoane. Este mai puțin decât a fost anul trecut când am avut 217, mai puțin decât doi ani în urmă când am avut 245 și comparabil cu 1989 când am avut 1200 de decese, asta ținând cont că pe acea vreme nici nu prea aveam mașini. Comparativ cu media europeană noi mai avem încă de lucru”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Reducerea numărului de accidente rutiere pe teritoriul țării noastre se datorează activităților de prevenire și sancționare a șoferilor care încalcă legea, a remarcat șeful Secției analiză și evidențe rutiere de la Inspectoratul Național pentru Securitate Publică, Pavel Apostol.

„Observăm acele părți pozitive care s-au realizat în acest domeniu. Dacă discutăm despre activitățile poliției putem menționa realizarea acelor activități de prevenire, în paralel cu activitățile de sancționare, depistare și documentare a persoanelor care încalcă. Pe de altă parte avem acel aspect de ține de domeniul infrastructurii, garantarea siguranței circulației rutiere pentru toți participanții la trafic”, a menționat Pavel Apostol.

Conform analizei realizate de expertul economic în parteneriat cu Inspectoratul Național pentru Securitate Publică și prezentată astăzi, în ultimii 8 ani, în urma accidentelor rutiere, peste 22 de mii de persoane au fost traumatizate, iar alte 2 183 și-au pierdut viața.

În același timp, majoritatea pacienților care ajung la Institutul de Medicină Urgentă sunt persoane care au suferit diverse traumatisme din accidentele rutiere, susține directorul instituției, Mihai Ciocanu.

„Experiența noastră demonstrează că marea majoritate a pacienților care vin în instituțiile medicale cu traumatisme asociate sunt pacienți care provin din accidente rutiere și lucrul acesta este foarte important ca noi să sensibilizăm populația, mai cu seamă șoferii, despre necesitatea respectării regulilor de circulație”, a declarat Mihai Ciocanu.

Potrivit datelor, timp de o săptămână ambulanța a fost solicitată în 64 de accidente rutiere, în urma cărora au suferit 86 de persoane, inclusiv 18 copii. Ulterior, 68 dintre acestea au fost transportate la spital cu diferite traumatisme.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult