Externe

Analiză BBC: De ce este atât de lentă contraofensiva Ucrainei

Primele două luni de contraofensivă a armatei ucrainene nu au adus încă progrese semnificative pe front, potrivit unei analize a BBC. Jurnaliștii scriu că următoarea perioadă este esențială pentru viitorul țării și pentru securitatea europeană.

După două luni de contraofensivă împotriva armatei ruse, ocupanții controlează în continuare aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv orașele Donețk și Mariupol, iar forțele conduse de la Kremlin arată că rezistă atacurilor, notează într-o analiză BBC. Jurnaliștii scriu că pe front nu au avut loc prea multe schimbări din 20 noiembrie 2022, când Ucraina a obținut ultima sa victorie semnificativă, recucerind orașul Herson din sud și zone mari din nord-est, scrie Libertatea.

Totuși, armata ucraineană a avut, în ultima perioadă, și câteva victorii însemnate: a recucerit recent satul Staromaiorske din regiunea Donețk și câteva zone din jurul orașului Bahmut, unde au avut lor lupte intense.

De asemenea, militarii ucraineni au obținut mici victorii și în regiunea Zaporojie, zonă esențială pentru armata rusă, care folosește acest teritoriu pentru aprovizionarea luptătorilor. În cazul în care armata ucraineană ar continua în același ritm, ofensiva ar putea bloca forțele ruse din Crimeea. Rușii au fortificat însă această regiune. De exemplu, orașul Tokmak are un inel de fortificații în jurul său, alcătuit din straturi triple de tranșee, buncăre, capcane piramidale din beton pentru tancuri (așa-numiții „dinți de dragon”), șanțuri și foarte multe mine explozive. Acestea reprezintă un obstacol masiv pentru orice avans ucrainean.

În ultimele două luni, trupele ucrainene au avansat cel mult 16 km în două zone de-a lungul frontului de 160 km din regiune, potrivit unor analize independente, citate de BBC.

Practic, forțele ucrainene au atacat pe trei fronturi, folosind echipamente și pregătire furnizate de Occident și sondând punctele slabe de-a lungul întregii linii de front de 1.125 km. Numai că rușii au prevăzut intențiile lor și au petrecut luni întregi construind cele mai ample fortificații din istoria recentă.

Cel mai bun lucru la care pot spera militarii ucraineni este o eventuală recucerire a orașului Tokmak, care se află pe o rută cheie în sud-estul țării – o zonă care este folosită drept centru logistic pentru forțele rusești, a explicat profesoara Mariana Miron, expertă în apărare la Kings College din Londra, pentru BBC.

Jurnaliștii arată că armata rusă dă semne că și-a revenit după unele dintre greșelile pe care le-a făcut în primele 12 luni de la invazie și se dovedește a fi surprinzător de eficientă în apărare. Mai multe videoclipuri analizate de BBC Verify arată cum tancurile Leopard și vehiculele de luptă Bradley, recent aprovizionate de occidentali, lovesc un câmp minat și apoi sunt atacate de artileria rusă.

Cum se apără rușii?

Vehiculele de deminare furnizate de Occident armatei ucrainene pot rezista, de obicei, la o lovitură din partea minelor antitanc, dar nu la două. Astfel, se pare că rușii așază minele antitanc una peste alta pentru a dubla efectul.

De asemenea, rușii au început să pună capcane în tranșee. Într-o altă înregistrare video analizată de BBC Verify se poate vedea infanteria ucraineană intrând în tranșee goale la sud de Zaporojie, înainte ca explozibilii ascunși să fie detonați, aruncând în aer o parte din trupe.

În plus, armata rusă profită de puterea sa aeriană, folosind elicopterelor de atac Ka-52 Alligator. Acestea pot fi folosite pentru a trage rachete asupra vehiculelor blindate ucrainene, forțându-le să încetinească sau să se oprească după ce au întâlnit un câmp minat.

În timp ce Rusia își construia apărarea, Ucraina punea laolaltă o duzină de brigăzi blindate nou formate, multe dintre ele instruite în Europa și dotate cu echipamente mai bune decât cele rusești, scrie BBC.

Astfel, armata ucraineană are acum capacitatea de a lansa rachete, rachete sau obuze în spatele liniilor rusești, lovind depozitele lor de combustibil, centrele de muniție și centrele de comandă și control, ceea ce ar putea slăbi apărarea Rusiei din interior. De exemplu, racheta Storm Shadow, furnizată de Marea Britanie, are o rază de acțiune de peste 240 km și a permis Ucrainei să împingă unele poziții ale Rusiei mai departe de linia frontului.

Ucraina folosește, de asemenea, muniție cu dispersie furnizată de SUA, însă multe dintre aceste proiectile nu explodează la impact și rămân un pericol pe termen lung. Pe de altă parte, SUA afirmă că muniția cu dispersie este eficientă împotriva unor poziții rusești.

Ce se va întâmpla din toamnă?

Timpul nu este de partea Ucrainei, scriu jurnaliștii BBC. Sezonul ploios poate transforma drumurile neasfaltate în noroi și poate face ca avansarea armatei ucrainene să fie dificilă, dacă nu imposibilă. Totuși, Ucraina are nevoie de câștiguri decisive pe câmpul de luptă „altfel, nu este deloc sigur că sprijinul SUA și al NATO va continua la nivelurile actuale”, arată BBC.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult