Economic

Interesul consumatorilor casnici pentru energiile regenerabile crește. Directorul AEE: În prezent este nevoie de mai multă informare

Consumatorii casnici manifestă un interes sporit pentru sistemele de energie regenerabilă, însă în cazul în care sistemele instalate produc mai multă energie decât cea planificată, pot să apară și anumite riscuri, afirmă reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). Specialiștii încurajează utilizatorii casnici să se informeze pentru a evita supradimensionarea sistemelor și a oferi posibilitatea mai multor gospodării să beneficieze de energie produsă din surse regenerabile.

anticorupție.md
Sursa: anticorupție.md

Consumatorii casnici sunt încurajați să-și instaleze panouri fotovoltaice corect, pentru a evita supradimensionarea sistemelor și a oferi posibilitate mai multor gospodării să folosească acest tip de energie.

În prezent, este nevoie de mai multă informare pentru a ne asigura că sistemele în cauză acoperă doar strictul necesar pentru consum, a explicat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Dacă tu îți instalezi o centrală cu o putere mai mare înseamnă că vecinul tău, când va dori să-și instaleze un sistem fotovoltaic, nu va putea să obțină aviz de racordare la puterea de care are el nevoie. Trebuie să-ți dimensionezi sistemul fotovoltaic în așa fel, încât să-ți acopere consumul pentru 12 luni de zile, ceea ce permite ca surplusul de energie electrică, produs pe parcursul verii, să fie valorificat de către gospodăria casnică pe parcursul lunilor de iarnă. Încurajăm dimensionarea corectă a acestora, pentru a oferi posibilitate mai multor gospodării casnice să beneficieze de mecanismul de contorizare netă. Dacă s-ar fi respectat și nu s-ar fi supradimensionat sistemele fotovoltaice, numărul de beneficiari ar fi fost dublu față de ceea ce avem acum, peste 2 793 de consumatori și gospodării casnice, cu aceeași limită de zece procente”, a declarat directorul AEE.

Ion Muntean a subliniat că, timp de 30 de ani, nu s-au făcut investiții în rețelele de distribuție a energiei regenerabile, în special cele cu o capacitate joasă. Potrivit acestuia, urmează să fie analizate rapoartele prezentate de distribuitori pentru a evalua starea rețelelor, iar, în funcție de rezultate, vor fi luate anumite decizii.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat Planul de măsuri pentru pregătirea sezonului de încălzire 2023-2024, printre acestea fiind majorarea capacității comerciale de producere a energiei electrice la granița Republicii Moldova cu România, creșterea treptată a volumelor de gaze naturale și completarea rezervelor de stat de păcură și cărbune. Totodată, se propune și reducerea consumului de energie și gaze naturale în proporție de 15 la sută.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult