Social

Decizia CC: Autoritățile sunt obligate să ajusteze salariile procurorilor în funcție de rata inflației

Curtea Constituțională a obligat astăzi printr-o hotărâre autoritățile să ajusteze salariile procurorilor în funcție de rata inflației. Experții susțin că deși executarea deciziei Înaltei Curți este obligatorie, rămâne la discreția guvernării să stabilească mecanismul și perioada modificărilor salariale pentru angajații Procuraturii.

Salariile procurorilor vor fi ajustate anual, în funcție de rata inflației, urmare a deciziei de astăzi a CC, adoptată în baza sesizării depuse de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, în luna februarie.

Potrivit Legii salarizării, adoptate în 2018, revizuirea anuală a mărimii valorii de referință pentru salarizarea procurorilor este obligatorie și se calculează în baza ratei inflației medii pentru anul următor. Curtea a observat că valoarea de referință în calcularea salariului procurorilor nu a fost modificată de la adoptarea legii până în prezent. Astfel a motivat hotărârea președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

„Se recunosc constituționale în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință de salarizare a procurorilor este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării Legii Bugetului de Stat pentru anul următor”, a menționat Roșca.

Într-un comunicat, Procuratura Generală a subliniat importanța majoră a soluției Curții Constituționale pentru fortificarea independenței autorității judecătorești în general și a procurorilor, în mod special.

Expertul Vladislav Gribincea a comentat pentru Radio Moldova că decizia este o constatare a Curții Constituționale care însă nu va fi pusă în aplicare imediat.

„Curtea a spus că acest lucru trebuie să se întâmple. Asta nu înseamnă că imediat acest lucru trebuie să se întâmple. Este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul împreună cu Parlamentul. Este un fel de standard stabilit pentru Guvern și Parlament. Contează ca aceste majorări să nu fie mai mici decât inflația, adică puterea de cumpărarea a salariului să rămână aceeași”, a spus Gribincea.

Guvernul nu comentează deocamdată subiectul ajustării salariilor procurorilor, a precizat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

Aproximativ 600 de procurori activează astăzi în organele Procuraturii Republicii Moldova, numărul acestora fiind dublu față de media europeană.

Potrivit datelor statistice, un procuror începător ridică un salariu anual de aproximativ 250 de mii de lei, iar cei cu experiență câștigă cu 40 la sută mai mult.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult