Social

Sezonul alergiei la ambrozie a început. Proprietarii de terenuri care nu distrug planta riscă amenzi

A început sezonul alergiei la ambrozie care afectează anual mii de cetățeni. Pentru informarea populației despre pericolul acestei plante, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) desfășoară o campanie de sensibilizare, iar Agenția Națională de pentru Siguranța Alimentelor desfășoară campania „STOP AMBROZIE”.

Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel că este extrem de greu să evităm contactul cu acest alergen. Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt: strănutul, nasul înfundat, secreția nazală, ochi iritați și senzație de mâncărime în gât, a precizat medicul Valentina Vlah.

„Simptomele alergiei la ambrozia sunt similare cu alți alergeni la polen. Cea mai mare cantitate de polen este eliberată între orele zece dimineața și trei după amiază. Tratamentul este stabilit de către medicul alergolog în funcție de gravitatea simptomelor. Se poate de efectuat și teste serologice pentru a se determina prezența acestui alergen în sângele persoanei”, a explicat medicul.

Pentru combaterea eficientă a polenului de ambrozie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor desfășoară campania „STOP AMBROZIA”. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să raporteze despre existența loturilor de ambrozie, a menționat șefa adjunctă a direcției plantelor din cadrul ANSA, Ludmila Prohorenco.

„Platformă pe Viber, în care cetățenii dacă se adresează la persoanele cărora le aparține lotul și nu întreprind măsuri, atunci vin cu cerere în scris. Atunci inspectorii noștri se duc și aplică amenzile. Cele mai eficiente măsuri de combatere a plantei, a ambroziei este smulgerea, surparea plantei sau tăierea repetată de trei patru ori, care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire”, a declarat Ludmila Prohorenco.

Ministerul Agriculturii a inițiat o campanie de informare privind combaterea ambroziei, afirmă consultantul superior Ghenadie Rusu. Potrivit lui, în cazul nerespectării legii cu privire la combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, persoanele fizice riscă o amendă de până la 30 de unități convenționale.

„Neîndeplinirea obligației de a aduce terenul într-o stare satisfăcătoare sau de a asigura folosirea lor conform destinației, inclusiv de a combate și a preveni răspândirea buruienilor se pedepsește cu amendă de la 12 până la 30 de unități convenționale aplicate persoanelor fizice și cu amendă de la 60 până la 120 de unități convenționale aplicate persoanelor juridice”, a remarcat Ghenadie Rusu.

Amintim că, Administrația Publică Locală Chișinău a elaborat o hartă digitală, cu zonele de răspândire a acestei plante pe teritoriul municipiului. Pentru a combate ambrozia pe o suprafață de 68 de hectare, au fost alocați un milion de lei.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult