Prețurile apartamentelor s-au majorat cu 15 la sută, însă agenții imobiliari estimează o nouă creștere. Ce spun experții
De la începutul anului prețurile la apartamentele noi s-au majorat cu 15 la sută, iar în următoarele luni ar putea crește cu încă 15%, au declarat pentru Radio Moldova agenții imobiliari. Potrivit acestora, cauzele ar fi stoparea construcțiilor noi în perioada pandemică și prețul ridicat la închirierea apartamentelor în urma fluxului de refugiați ucraineni. Experții economici susțin însă că prețurile la apartamente s-ar putea majora până la finele anului doar până la 5%.
În perioada pandemică agenții economici au construit puține apartamente, iar toate blocurile locative care se află în prezent în construcție au fost deja vândute, a menționat pentru Radio Moldova, agentul imobiliar Eugen Țurcanu. Potrivit acestuia, un apartament care în anul 2022 s-a vândut cu 60 de mii de euro în prezent costă 70 de mii de euro. El a mai subliniat că prețul unui metru pătrat pentru un apartament nou a crescut în ultimele 7 luni de la 900 de euro până la 1200 de euro.
„În ultimile 7 luni noi avem o creștere a prețului la apartamente de 15%. Sunt complexe locative care deja și-au pus în plan o creștere a prețului la aparatemente de până la 15% până la finele anului 2023”.
Veniturile populației au scăzut, iar cetățenii evită să investească în apartamente din cauza războiului din Ucraina, a precizat economistul Viorel Gîrbu. Acesta susține că, în ultimele 7 luni prețurile la apartamente s-au majorat, dar nu mai mult decât cu 5 la sută.
„Dacă agenții economici considerau că investițiile în construcția apartamentelor sunt avantajoase noi trebuia să vedem că crește numărul de autorizații emise pentru construcția apartamentelor. Datele statistice demonstrează că situația la acest capitol este opusă. Agenții imobiliari sunt cointeresați să impulsioneze dinamica pieței imobiliare. Prețurile ar putea să crească până la finele anului dar nu mai mult de 5%”.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie - iunie au fost eliberate aproximativ 1600 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, în descreștere cu 0,7% față de primele 6 luni ale anului trecut.