Social

În acest an, Republica Moldova urmează să exporte până la 800 de mii de tone de grâu

În acest an, Republica Moldova intenționează să exporte până la 800 de mii de tone de grâu, a declarat pentru Radio Moldova, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Acesta a precizat că prețul de export constituie 4 lei per kilogram. Totodată, în urma suspendării acordului de cereale din Marea Neagră și a intensificării bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene, se așteaptă o creștere a volumului de cereale ce tranzitează țara noastră.

FOTO: kazakh-zerno.net
Sursa: FOTO: kazakh-zerno.net

În acest an Republica Moldova va recolta peste 1,2 milioane de tone de grâu, adică de două ori mai mult decât este necesar pentru asigurarea securității alimentare a țării noastre, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturiii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Potrivit acestuia, de la 600 până la 800 de mii de tone de grâu ar urma să fie destinate exportului.

„Pentru consumul intern sunt destinate aproximativ 450 de mii de tone. Republica Moldova va exporta în jur de la 600 până la 800 de mii de tone de grâu. Prețurile la momentul de față sunt mici. Ceea ce se oferă în România de exemplu în lei moldovenești ar fi circa 4 lei per kilogram. În Republica Moldova din păcate, prețul a ajuns până la 3 lei per kilogram. Pentru noi, iarăși, este un paradox, dar nu ne putem implica pentru că sunt negocierile dintre cumpărător și vânzător“, а afirmat Vasile Șarban.

Vasile Șarban a mai afirmat că,în urma suspendării de către Rusia a acordului din Marea Neagră privind exportul de cereale ucrainene, dar și a intensificării bombardamentelor rusești asupra infrastructurii portuare din Ucraina, volumul de cereale ucrainene ar putea să crească.

Problema tranzitului dar și a exportului de cereale ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova va fi abordată vineri, 11 iulie, de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și cei ai Uniunii Europene, în cadrul unei ședințe care va avea loc la Galați, România. La întrevedere se va discuta și despre ajutorul pe care l-ar putea primi fermierii moldoveni.

Amintim că, după suspendarea de către Rusia a acordului privind tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, mai multe țări europene, inclusiv Republica Moldova, s-au oferit să identifice soluții pentru exportul acestor produse pe cale terestră.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult