Social

Refugiații ucraineni din Republica Moldova sunt încurajați să se integreze în comunitate pentru a obține mai multe facilități și servicii

Refugiații ucraineni care se află în centrele temporare de plasament din Republica Moldova sunt încurajați să se integreze în comunitate, astfel încât să poată obține mai multe facilități și acces la diverse servicii, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Totodată, ministrul justifică închiderea mai multor centre de plasament și prin reducerea costurilor pentru întreținerea acestora.

stiri.md
Sursa: stiri.md

Integrarea refugiaților ucraineni în societate este complicată, atât timp cât aceștia se află într-un centru de plasament, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu la o emisiune de la Rlive. Potrivit oficialului, autoritățile își doresc să integreze refugiații în comunitate și să le ofere mai multe alternative în acest sens. Ministrul a mai subliniat că centrele au fost create în situații de criză, iar unele sunt gestionate de persoane care nu dispun de pregătirea necesară.

„În funcție de capacitatea acelui centru și câte persoane se află acolo venim cu oferta de a face această tranziție la locuința în comunitate. Nici un refugiat nu este alungat în stradă fără alternativă. Aceste centre au caracter temporar, noi avem situații când sunt centre gestionate de persoane care nu au pregătirea necesară, întrucât ele au fost create într-o situație de criză. Dacă un centru are capacitatea, spre exemplu de 200 de persoane și în el se află 60 de refugiați, anumite costuri nu le poți reduce doar din motivul reducerii capacității, în special în perioada rece a anului, când trebuie să încălzești toată încăperea. Inclusiv din acest considerent încercăm să optimizăm într-un mod responsabil, inclusiv prin consultarea cu refugiații și încercăm să le identificăm alternative.”

Alexei Buzu a precizat că actualmente rețeaua de centre de plasament deschise temporar pe teritoriul Republicii Moldova este întreținută din sursele partenerilor de dezvoltare. Potrivit acestuia, alte tipuri de costuri, care se referă, în special, la asistența medicală sunt acoperite din bugetul de stat.

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și a întregii societăți au fost organizate locuri de cazare, inclusiv centre de plasament pentru persoanele refugiate. Numărul centrelor a scăzut de la peste 130 până la 52, care sunt ocupate în proporție de 60 la sută.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 800 de mii de refugiați din țara vecină au tranzitat teritoriul Republicii Moldova. În prezent, în țara noastră se află aproximativ 110 mii de refugiați ucraineni.

Amintim că, pentru a acoperi cheltuielile suportate în gestionarea crizei refugiaților, la sfârșitul lunii trecute, Executivul a aprobat alocarea unei sume de peste 2 milioane de lei. Resursele sunt oferite din fondul de intervenție al Guvernului.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult