Creștere semnificativă a numărului de arme depistate ilegal la granița dintre Republica Moldova și Ucraina
Numărul de arme depistate ilicit la granița dintre Republica Moldova și Ucraina a crescut de 4 ori comparativ cu anul 2021, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Poliției de Frontieră. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, probabilitatea ca în țara noastră să ajungă arme în mod ilicit din Ucraina este foarte mare. Experții în securitate cred că munițiile pot ajunge atât prin intermediul grupurilor criminale cât și a refugiaților ucraineni.
Războiul din Ucraina a influențat situația criminogenă la frontiera de stat a Republicii Moldova cu țara vecină, a precizat pentru postul nostru de radio, șeful direcției Supraveghere a frontierei de stat, Ruslan Galușca. Potrivit acestuia, munițiile pot ajunge în țara noastră atât prin intermediul canalelor criminale cât și prin alte căi.
„Anul trecut am avut o creștere a numărului de arme depistate ilicit la granița dintre Republica Moldova și Ucraina de 4 ori comparativ cu anul 2021. Polițiștii de frontieră au identificat persoane care aveau arme de diferite categorii. Acestea au fost cercetate de experți”.
În primele zile de război, procedura de verificare a refugiaților ucraineni a fost simplificată, iar reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică, le-a solicitat polițiștilor de frontieră să verifice persoanele care au traversat atunci frontiera de stat dacă dețin arme, a declarat, șeful Secției Supraveghere Circulație Armament, Ion Țurcan.
„Din cauza războiului din țara vecină, probabilitatea de a intra arme în mod ilicit pe teritoriul Republicii Moldova este foarte mare. În primele zile de război, reprezentanții INSP, le-au solicitat polițiștilor de frontieră să verifice persoanele care vin din Ucraina dacă dețin arme. Atunci Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, avea un timp mai redus de control”.
Pericolul ca în țara noastră să fie aduse ilegal arme din Ucraina a existat și înainte de începerea războiului în țara vecină, susține fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. Expertul în securitate a mai precizat că frontiera Republicii Moldova cu Ucraina este foarte bine păzită de autoritățile ucrainene pentru că în regiunea Transnistreană se află un contingent de militari ruși. Vitalie Marinuța, mai spune că armele ar putea intra din țara vecină atât prin intermediul grupurilor criminale cât și a refugiaților ucraineni.
„Ucraina are forțe destul de impunătoare la hotar cu Republica Moldova. Acestea sunt pregătite să se păzească de militarii ruși care se află pe teritoriul regiunii transnistrene. Autoritățile de la Kiev au forțe, dar nu cunoaștem cum își păzesc hotarul cu Republica Moldova. Există posibilitatea ca din partea Ucrainei să se facă trafic de armament. În primele zile ale războiului fluxul de refugiați a fost mult mai mare decât capacitatea de control a IGPF și polițiștii de frontieră din Ucraina”.
Potrivit Poliției de Frontieră, oamenii legii verifică strict persoanele care vin din Ucraina în Republica Moldova, iar reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, sunt într-o permanentă colaborare cu Interpol, autoritățile de la Kiev și București pentru a putea combate traficul ilicit de arme.