Politic

„Această luptă va fi una de durată”. Maia Sandu afirmă că deciziile CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei Pre-Vetting sunt ilegale

Deciziile Curții Supreme de Justiție de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor și procurorilor sunt ilegale, a declarat președinta țării, Maia Sandu, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Potrivit ei, sistemul se opune reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți.

Maia Sandu/Facebook
Sursa: Maia Sandu/Facebook

„Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din câte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției. Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte. Comisia de evaluare externă extraordinară își va continua activitatea și va elimina din sistem judecătorii și procurorii care nu-și pot dovedi integritatea”, a afirmat Maia Sandu.

Criza în justiție va continua până când vom reuși să facem ordine în sistem, a continuat șefa statului.

„Reforma justiției nu este doar un obiectiv măreț. Injustiția afectează fiecare familie din Moldova. Când analizăm accidentele rutiere teribile care zguduie țara, constatăm că ele sunt provocate de șoferi care au comis multiple încălcări grave ale regulilor, care au mai multe dosare penale clasate. Zeci de oameni – procurori, judecători, polițiști, avocați – au participat la scheme prin care acești șoferi au evitat pedeapsa. Familii întregi sunt distruse de corupția din justiție”, a remarcat președinta.

Pentru a duce reforma justiției la sfârșit este nevoie de timp și de unitate, a mai spus Maia Sandu subliniind că „oamenii integri din sistem trebuie să facă un pas în față și să lupte”.

„Noi construim un stat democratic și avem responsabilitatea să acționăm prin metode democratice. Dar cu fiecare obstacol pus de judecătorii corupți, cu fiecare abuz al acestora, necesitatea unor intervenții mai dure devine tot mai evidentă. Vom merge până la capăt, vom insista până vom scoate din sistem corupții (…). Această luptă va fi una de durată (…). În următorii doi ani trebuie să reușim să finalizăm procesul de curățare a sistemului”, a menționat șefa statului.

Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiție a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a venit cu precizări, menționând că „a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât și celei procesuale”.

Totodată, Ministerul Justiției constată că deciziile, cu mici excepții, conțin un set de „argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult