Social

Oligarhii corupți din Republica Moldova ar putea fi sancționați și în România

Oligarhii corupți din Republica Moldova ar putea fi sancționați și în România. În prezent, acest subiect se află pe agenda discuțiilor dintre ambele state, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu la o „Ediție Specială” de la postul nostru de radio.

„Eu știu că se discută la nivelul entităților CNA, Procuratura Anticorupție și omologii lor din România. Nu doar în cazul acestor indivizi, din câte cunoaștem noi mai sunt și alți indivizi din diferite domenii sau cei care au activat în anturajul lor au proprietăți în România, unii chiar au uitat să le declare, asta este o temă aparte în discuția noastră cu partea română. Se muncește la acest capitol”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu a mai spus că legea Magnițki în Republica Moldova ar putea fi votată în prima lectură de Parlament până la sfârșitul acestui an, astfel încât din primăvară să fie deja funcțională.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că Legea Magnițki va fi adoptată conform standardelor internaționale. Potrivit ministrului, proiectul de lege este încă în faza de consultare, și vor fi luate în considerare punctele de vedere ale autorităților, societății civile și partenerilor internaționali. Acesta afirmă că după exemplul mai multor state, legea nu interzice aplicarea sancțiunilor asupra propriilor cetățeni.

Amintim că oligarhii fugari din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Marea Britanie, pentru acțiuni de corupție sistemică, iar activele deținute de aceștia vor fi înghețate.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult