Externe

Junta din Niger spune că este „deschisă” negocierilor diplomatice pentru soluționarea crizei

Șeful juntei militare din Niger, care controlează țara de peste două săptămâni, susține că este „deschis” să rezolva criza prin mijloace diplomatice, conform unei delegații de clerici din Nigeria, care a mers la Niamey pentru a discuta cu noua conducere militară, transmite Digi24.ro.

Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat președinte al Nigerului. FOTO: Captură AlJazeera
Sursa: Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat președinte al Nigerului. FOTO: Captură AlJazeera

Generalul Abdourahamane Tchiani „a declarat că ușa sa este deschisă pentru a explora calea diplomației și a păcii în vederea rezolvării crizei”, a afirmat, într-un comunicat, șeicul Bala Lau, liderul Izala, o mișcare islamică de inspirație salafistă, care a condus această misiune de mediere, transmite Digi24.ro..

O misiune realizată cu acordul președintelui Nigeriei, Bola Tinubu, care s-a întâlnit cu acești lideri religioși la începutul săptămânii.

Conform sursei citate, în cadrul întrevederii generalul Tchiani „și-a cerut scuze pentru că nu a acordat atenția necesară echipei trimise de președintele Tinubu și condusă de fostul șef de stat, generalul Abdulsalami Abubakar”.

Pe 3 august, o delegație ECOWAS condusă de generalul Abubakar a aterizat la Niamey, dar a plecat după doar câteva ore fără să se poată întâlni cu noul lider al țării, generalul Tchiani. Marți, o altă delegație, formată din trimiși ai ECOWAS, Uniunii Africană (UA) și ONU, nu a putut să se deplaseze la Niamey, regimul invocând motive de securitate.

Conform comunicării misiunii religioase de medierea, Tchiani a afirmat că este „dureros” pentru autorii loviturii de stat că liderii ECOWAS „nu le-au ascultat versiunea asupra faptelor înainte de a le da un ultimatum”.

Pe 30 iulie, la patru zile după lovitură de stat, liderii ECOWAS au decis să sancționeze financiar Nigerul și au dat armatei un ultimatum de șapte zile pentru a restabili ordinea constituțională, amenințând cu o posibilă utilizare a forței ca ultimă soluție.

Joi, în cadrul unui nou summit, liderii ECOWAS au reafirmat că privilegiază calea diplomatică pentru a-l readuce la putere pe președintele Mohamed Bazoum, ordonând în același timp mobilizarea și desfășurarea „forței în așteptare” a ECOWAS.

Conform generalului Tchiani, citat în comunicatul medierii religioase, militarii l-au răsturnat pe președintele Bazoum „din cauza unei amenințări iminente care ar fi afectat nu doar Republica Niger, ci și Nigeria”.

La două zile după lovitura de stat, Tchiani justificase acțiunea armatei prin „deteriorarea securității” în această țară subminată de violența grupărilor jihadiste.

Potrivit comunicatului, misiunea religioasă de mediere urmează să se întâlnească cu președintele Bola Tinubu pentru a-i raporta conținutul discuțiilor de la Niamey.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult