„Este o problemă foarte gravă”. Cetățenii își exprimă nemulțumirea fiindcă în Chișinău activează un singur centru de vaccinare împotriva rabiei
Deși în sezonul de vară sunt înregistrate cele mai multe cazuri de infectare cu rabie, în municipiul Chișinău, activează un singur centru de vaccinare împotriva acestei infecții. Acest fapt îi nemulțumește pe cetățeni care sunt nevoiți să se deplaseze cu copii mici, și din suburbii, pentru a le administra un vaccin. Zilnic, aproximativ zece persoane sunt imunizate împotriva rabiei, susțin specialiștii.
În municipiul Chișinău există un singur centru de vaccinare împotriva rabiei care se află în incinta Asociației Medicale Teritoriale Centru, ceea ce trezește nemulțumirea cetățenilor nevoiți să se deplaseze pe vreme caniculară pentru a se vaccina. Oamenii solicită să fie deschise mai multe astfel de centre.
„Mă vaccinez pentru a mă păzi din timp de astfel de cazuri. Și da, consider că trebuie de deschis un centru de vaccinare în fiecare sector“;
„Este o problemă foarte gravă, de exemplu am venit cu soțul și nu avem unde să ne parcăm. Pe băiatul nostru l-a mușcat un câine, am venit să-l vaccinăm. Este o problemă majoră pentru că sunt foarte mulți câini maidanezi, care agresează și copii și maturi. Da, ar fi bine ca centrele de vaccinare împotriva rabiei să fie amplasate pe sectoare“ spun oamenii.
Zilnic sunt vaccinate aproximativ 10 persoane, iar ziua de luni este cea mai aglomerată, a precizat pentru Radio Moldova, șefa secției profilaxie de la Asociația Medicală Teritorială Centru din capitală, Mariana Pîntea. Potrivit acesteia, persoanele care au fost mușcate de câini sau de alte animale trebuie să consulte un medic imediat.
„Cele mai multe mușcături sunt provocate de câini, în 75 % din cazuri. Pe planul doi sunt mușcăturile de pisici undeva la 15 la sută, apoi sunt liliecii, șobolanii, veverițele, și alte animale. Dacă persoana a fost agresată de un animal, se adresează în cabinetul antirabic. Aici în instituție, este acordat primul ajutor, se prelucrează plaga, se administrează vaccinul și medicamentul antirabic“, a afirmat Mariana Pîntea.
Mariana Pîntea a mai spus că în acest an, nu a fost înregistrat niciun deces din cauza rabiei.
Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății precizau că, în fiecare an, aproximativ 5000 de cetățeni sunt infectați cu rabie. Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea este vaccinul, care trebuie administrat imediat după mușcătură.