Externe

Ucraina are nevoie de ajutor pentru curățarea minelor. Este țara cu cea mai mare suprafață minată de pe pământ

Ucraina este țara cu cea mai mare suprafață minată și nu are suficiente resurse să curețe linia frontului. Într-un apel urgent adresat aliaților, Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a declarat că soldații săi dezgropau pe alocuri și câte cinci mine pe metru pătrat, puse de trupele rusești în încercarea de a limita contraofensiva Ucrainei. Oficialul a făcut un apel pentru ca ajutorul dat de unele națiuni, inclusiv Marea Britanie, să se extindă, informează The Guardian.

Geniștii ucraineni desfășoară o operațiune de deminare în satul Grakove, regiunea Harkiv în aprilie 2023. Satul, care a fost ocupat de trupele rusești pe 25 februarie 2022 și eliberat în septembrie 2022, este una dintre cele mai mari aşezări minate în regiune. Sursa foto: Profimedia Images
Sursa: Geniștii ucraineni desfășoară o operațiune de deminare în satul Grakove, regiunea Harkiv în aprilie 2023. Satul, care a fost ocupat de trupele rusești pe 25 februarie 2022 și eliberat în septembrie 2022, este una dintre cele mai mari aşezări minate în regiune. Sursa foto: Profimedia Images

Oficialii Ministerului Apărării de la Kiev au sugerat că există o oportunitate pentru țări precum Japonia, care nu doresc să ofere ajutor letal, să ofere sprijin sub formă de echipamente de deminare și formare. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov a spus că „câmpurile de mine rusești sunt un obstacol serios pentru trupele ucraienene, dar nu de netrecut. Kievul are "geniști calificați și echipamente moderne, dar sunt extrem de reduse pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei” , a adăugat Oleksii Reznikov.

Unele dintre minele din țară au fost puse de forțele ucrainene pentru a-și proteja propriile linii defensive, dar marea majoritate sunt rusești, scrie Digi24.ro.

Volodimir Zelenski s-a plâns de faptul că a trebuit să aștepte livrarea de arme din vest și astfel a fost nevoit să întârzie începutul contraofensivei din acest an, permițând Rusiei să pună milioane de mine înaintea armatei lor.

Ucraina are cinci batalioane de ingineri geniști, împărțite în 200 de brigăzi, care în mai, înainte de începerea contraofensivei din acest an, aveau câte 30 de trupe.

Potrivit mărturiilor de pe front, numărul de geniști activi este acum semnificativ mai mic. Se spune că uciderea acestora și a ofițerilor este cea mai mare pradă pentru ruși.

O brigadă activă în jurul Staromaiorske, un sat recent eliberat din regiunea Donețk, a spus că are 30 de oameni trecuți pe hârtie, dar că are în realitate doar 13 bărbați, dintre care numai cinci erau activi ca urmare a rănilor. Doi geniști ai unității și-au pierdut membre în ultimele două săptămâni.

Serhiy Ryzhenko, ofițerul medical șef al spitalului Mechnikov din Dnipro, unde sunt tratați mulți dintre cei mai grav răniți, a declarat că primește între 50 și 100 de soldați pe zi, minele fiind pe locul doi după artilerie, ca motiv a rănilor.

La o întâlnire din iulie la Ramstein, Germania, a alianței a 54 de țări care sprijină Ucraina, Lituania, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Danemarca, au convenit să antreneze și să echipeze unitățile ucrainene de deminare. Alte țări au fost invitate să se alăture.

Pete Smith, managerul de program din Ucraina al ONG-ului de deminare Halo, și fost ofițer al armatei britanice, a declarat că nivelul de contaminare cu mine este „nemaivăzut în istoria modernă”. Acesta a spus: „Asistăm la cea mai mare suprafață terestră cu mine de război și la un tip de contaminare cu muniții neexplodate care a mai fost văzută în Europa doar după cel de-al doilea război mondial.

Acesta a mai spus că unitățile de geniști desfășurate în Ucraina se confruntă cu o gamă largă de tipuri de mine pe câmpul de luptă.

„Și, desigur, există dovezi puternice ale forțelor ruse care plantează mine și alte tipuri de explozibil pentru a împiedica armata să curețe minele terestre, iar asta, desigur, pune câteva probleme serioase pentru organizații ca noi”, a spus el.

Smith a sugerat că, chiar și cu 10.000 de ingineri geniști, ar fi nevoie de un deceniu pentru a decontamina țara. Halo are 900 de oameni pregătiți pentru asta, în mare parte din surse locale, care lucrează în Ucraina și intenționează să aibă 1.200 de experți instruiți care operează în țară până la sfârșitul anului.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult