Autoritățile bulgare iau măsuri suplimentare de monitorizare a minelor din Marea Neagră
Autoritățile bulgare au întreprins măsuri suplimentare și au intensificat monitorizarea minelor marine din Marea Neagră, pentru a asigura deplasarea transportului naval și prevenirea incidentelor. Măsurile au fost luate în urma informațiilor privind explozia unei mine marine în apropierea stațiunii Costinești din România, informează Ministerul Apărării de la Sofia. Forțe suplimentare și mijloace de reacție sunt pregătite de intervenție urgentă pentru neutralizarea eventualelor mine plutitoare.
Luni dimineața, o explozie puternică a fost înregistrată în apropierea unui dig din fața unui hotel din stațiunea Costinești de la Marea Neagră din România, iar primele informații indicau că ar fi fost vorba despre o mină marină.
Presa bulgară notează că acesta nu este primul incident similar de la începutul războiului din Ucraina.
Amintim că, sâmbătă o mină antitanc a fost descoperită în mare, în largul unei plaje de lângă Kavala, în nordul Greciei, potrivit agenției ANA-MPA. Paza de coastă elenă preciza că mina se afla la 25 de metri de mal, la o adâncime de aproximativ 2 metri și era puternic corodată.
Mai multe zone din Marea Neagră au fost minate de la începutul războiului declanșat, anul trecut, de Rusia în Ucraina.
România, Bulgaria și Turcia au echipe speciale de scafandri care au dezamorsat mai multe mine ce pluteau în derivă în apele lor. Potrivit Ministerului român al Apărării, de la începutul războiului din Ucraina până în luna mai curent, au fost confirmate și distruse peste 70 de mine marine, în Marea Neagră. Majoritatea fiind detonate de geniștii din Ucraina, urmați de cei din Turcia, România, Bulgaria și Georgia.